Kripto
StoryEditor

Kripto tržište u padu nakon najnovijih brojki o inflaciji

14. Rujan 2022.

Inflacija u SAD-u smanjila se drugi mjesec zaredom. Zavod za statistiku rada objavio je u utorak najnovije izvješće indeksa potrošačkih cijena, koje pokazuje da je cijena robe u kolovozu porasla za 8,3 posto na godišnjoj razini.

Brojka od 8,3 posto premašila je očekivanja ekonomista o smanjenju na 8,1 posto. To predstavlja pad od 20 baznih bodova u odnosu na srpanjske brojke. CPI je porastao 0,1 posto na mjesečnoj razini. Prema izvješću, rastući troškovi skloništa, hrane i medicinske skrbi najviše su pridonijeli povećanju svih stavki. Cijene benzina zabilježile su, pak, pad.

Tržišta su reagirala na vijest na tipično paničan način. Terminski ugovori S&P500, Dow Jones i Nasdaq srušili su se uoči otvaranja američkog tržišta. Bitcoin je također pretrpio nagli pad kao odgovor, skliznuvši 3,3 posto na oko 21.604 dolara. Sada trguje oko 20.300 dolara. Ethereum je teže pogođen, smanjivši se za 5,8 posto na oko 1,643 dolara.

Inflacija je ove godine bila velika briga za kućanstva u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta dok se zemlje bore s rastom cijena. Jedan od glavnih čimbenika koji su doprinijeli bilo je povećanje cijena energije, što je djelomično zahvaljujući ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kao što su mnoge zemlje sankcionirale Rusiju zbog rata, predsjednik Putin iskoristio je bogate zalihe energije u zemlji protiv Zapada, ostavljajući Europu na vrhuncu najveće energetske krize posljednjih desetljeća.

Kako je cijena robe rasla, središnje banke diljem svijeta odgovorile su povećanjem kamatnih stopa u pokušaju suzbijanja inflacije. U SAD-u su Federalne rezerve naznačile da će krajem 2021. zauzeti 'hawkish' stav, što je izazvalo potonuće kripto i globalnih tržišta. Fed je od tada više puta povećao kamatne stope na trenutne razine između 2,25 i 2,5 posto. Fed je nekoliko puta naznačio da cilja na stopu inflacije od 2 posto, a predsjednik središnje banke Jerome Powell upozorio je na još 'boli' koja slijedi u svom govoru u Jackson Hole prošlog mjeseca, što bi moglo značiti daljnja povećanja na pomolu. Očekuje se kako će Powell na sastanku FOMC-a sljedećeg tjedna najaviti još jedno povećanje od 75 baznih bodova.

Kripto, Fed i CPI

Tržišta su posljednjih mjeseci pomno pratila i Fed i CPI brojeve. Budući da se Fed obvezao na svoj plan povećanja stopa, rastuća inflacija izazvala je potrese kroz tržišta. Povećanja kamatnih stopa poskupljuju troškove posuđivanja novca, što ima tendenciju da našteti rizičnoj imovini dok ulagači bježe u tradicionalne valute poput dolara. Na primjer, kada je lipanjski CPI došao na najvišu razinu od 40 godina od 9,1 posto, bitcoin i ethereum pretrpjeli su oštre padove.

Međutim, kada se inflacijski brojevi donekle ohlade, imovina poput bitcoina pokazala je rast. Slično tome, pomalo kontra intuitivno, ulagači su pozitivno reagirali na najnovije povećanje kamatnih stopa Feda. To je vjerojatno zato što je porast od 75 baznih bodova bio niži nego što su se neki u početku bojali (razgovor o potencijalnom povećanju od 100 baznih bodova obilazio je financijske krugove tijekom ove godine).

Klimavo makroekonomsko okruženje, isprekidano rastom cijena i 'jastrebovskim' Fedom, jedan je od glavnih čimbenika višemjesečnog pada cijena kripta. Globalna kapitalizacija tržišta kriptovaluta premašila je 3 bilijuna dolara jer su druga tržišta dosegla najviše razine u povijesti u studenom 2021., danas sektor vrijedi bliže 1.1 bilijun dolara.

Sa svojom ograničenom ponudom od 21 milijun, bitcoin se često smatrao inflatornom zaštitom. Inflacija je bila važan narativ tijekom rasta na početku pandemije i ostala je ključna za store of value narativ bitcoina. Međutim, više puta je dokazano da trguje u korelaciji s tradicionalnim tržištima, ne samo ove godine. Čak i ako je oskudna kripto imovina poput bitcoina sredstvo zaštite protiv inflacije, ima tendenciju reagirati na rast cijena poput tradicionalnih dionica u kratkoročnim vremenskim okvirima. Iako je inflacija možda već dosegla svoj vrhunac, a Fed je spreman najaviti daljnja povećanja kamatnih stopa, kripto fanovi mogli bi pričekati neko vrijeme dok bitcoin ponovo ne zasja.

26. travanj 2024 20:09