Kripto
StoryEditor

Meme tokeni celebrityja pali u prosjeku za 94 posto

26. Srpanj 2024.

Na solana blockchainu pokrenuto je 30 meme tokena celebrityja prošlog mjeseca, uključujući one poznatih ličnosti kao što su Andrew Tate i Soulja Boy, prema nedavnim statistikama Jupitera Slorga.

U prosjeku su pali za 94 posto u odnosu na svoje najveće vrijednosti, pri čemu tokeni s najboljim rezultatima još uvijek trpe gubitke od preko 70 posto, dok je polovici njihova vrijednost smanjena za više od 99 posto.

Trenutačno 22 od 30 nedavno lansiranih meme tokena slavnih imaju tržišnu kapitalizaciju ispod milijun dolara. Međutim, čak i uz ogromne gubitke, neki od tih tokena ostaju ‘aktivni‘ zbog tekućih rasprava na Twitteru.

Celebrity trend započeo je u svibnju s tokenom Caitlyn Jenner (JENNER), koji je u roku od 24 sata postigao tržišnu vrijednost od 40 milijuna dolara unatoč početnom skepticizmu. Nakon toga, reperica Iggy Azalea predstavila je svoj Mother Iggy (MOTHER) token na solana blockchainu, čija je vrijednost također brzo porasla.

Druge slavne osobe, poput repera Lil Pumpa i Soulja Boya te online influencera poput Andrewa Tatea, kasnije su se pridružili trendu. Međutim, prema mnogim promatračima, ulazak slavnih osoba u kripto prostor često signalizira vrhunac tržišta. To je vidljivo iz nedavnog pada volumena trgovanja meme tokena i oštrog pada cijena.

Prema podacima CryptoQuanta, dominacija meme tokena na tržištu altcoina značajno se smanjila od sredine svibnja, nastavljajući padati u lipnju.

Meme tokeni celebrityja pojavili su se kao najnoviji trend vođeni utjecajnim osobama. Međutim, kao što se vidjelo u prethodnim ciklusima rasta, ti su projekti bili obasuti optužbama za damping i prijevare, naglašavajući stalnu borbu kripto tržišta s uključenošću utjecajnih osoba.

U svakom ciklusu rasta slavne osobe uskaču u najnoviji kripto trend. U 2017. razni tokeni promovirani su kroz inicijalne ponude tokena (ICO) od strane slavnih osoba kao što su Paris Hilton, Floyd Mayweather i Jamie Foxx. Većina tih ICO-a nije uspjela, a studije pokazuju da je preko 80 posto prijevara. Umiješane slavne osobe obično su izbjegle kazne za promicanje lažnih projekata.

Tijekom bull runa 2021.-2022., fokus se prebacio na nezamjenjive tokene (NFT) i metaverzum. Slavne osobe poput Jakea Paula, DJ Khaleda, Davida Dobrika, pa čak i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa promovirale su NFT-ove, od kojih se za mnoge pokazalo da su prijevare.

Ove godine središte pozornosti prešlo je na meme tokene koje su stvorili influenceri prije nego što su stekli veliku popularnost. Pogrešno napisani tokeni poput Dolanda Trempa (TREMP) i Joea Bodena (BODEN) također su privukli pozornost i uvršteni su na neke centralizirane mjenjačnice.

07. rujan 2024 18:55