Kripto
StoryEditor

MicroStrategy bi uskoro mogao ući u S&P 500

16. Veljača 2024.
foto Shutterstock

Veliki rast dionica MicroStrategyja ove godine dovode ga blizu kvalifikacije za indeks S&P 500, što bi se moglo pokazati pozitivnim i za tvrtku i za tržište bitcoina.

Popularni indeks, koji prati američko tržište dionica s velikom kapitalizacijom 500 kompanija, zahtijeva da njegovi sastavni dijelovi imaju tržišnu kapitalizaciju od najmanje 15,8 milijardi dolara. MicroStrategy, čije dionice trguju na Nasdaqu pod oznakom MSTR, može se pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od 12,4 milijarde dolara, prema Yahoo Financeu.

Dionice softverske kompanije porasle su za 52 posto u proteklom mjesecu usred skoka cijene bitcoina. Sam bitcoin je za to vrijeme porastao za 22,5 posto.

Do sada se MicroStrategy reklamirao ulagačima kao de facto bitcoin ETF s povlasticama, uključujući operacije koje generiraju novac i mogućnost iskorištavanja tržišta kapitala.

Međutim, uključivanje u S&P 500 moglo bi donijeti tsunami nove potražnje od strane pasivnih investitora koji niti ne žele aktivno biti izloženi bitcoinu, prema analitičarima.

– To bi moglo potaknuti golemu pozitivnu petlju povratnih informacija koja bi omogućila bitcoinu da se počne automatski infiltrirati u gotovo svaki portfelj – rekao je Joe Burnett, viši voditelj marketinga proizvoda na bitcoin financijskoj platformi Unchained, u tweetu od četvrtka.

Prema Burnettu, porast dionica kao rezultat pasivnih tokova bi u konačnici mogle koristiti bitcoinu, budući da je primarni cilj MicroStrategyja steći što više najveće kriptovalute. Tvrtka je već koristila prodaju dionica za financiranje kupnje bitcoina s u prošlosti, što bi moglo postati češće ako tržišna vrijednost njezinih dionica nastavi rasti. MicroStrategy trenutno drži 190 tisuća bitcoina koji su u četvrtak premašili vrijednost od 10 milijardi dolara.

CoinSharesov voditelj istraživanja James Butterfill složio se da bi MSTR mogao imati koristi od ETF-ova, zahvaljujući tokovima nakon uključivanja u S&P 500. Ipak, drugi upravitelji imovinom mogli bi iskoristiti prednost istog uključivanja u indeks.

– Povijesno gledano, uključivanje dioničkog kapitala u indeks često je dovodilo do pada cijena nakon uključivanja, te je stoga strategija ulaganja s različitim razinama uspjeha – upozorio je.

Butterfill je dodao da je pogrešno koristiti MSTR i druge dionice kao zamjenu za izloženost bitcoinu. – Oni su izloženi mnogo širem rasponu varijabli, kao što je stručnost menadžmenta, okruženje pozajmljivanja itd. – rekao je.

Međutim, uključivanje MicroStrategyja u indeks nije zajamčeno. Osim veličine tržišne kapitalizacije, tvrtke koje ispunjavaju uvjete za S&P 500 moraju imati sjedište u SAD-u, dovoljnu likvidnost i pokazati neto pozitivnu zaradu u svoja prethodna četiri tromjesečja, prema web stranici davatelja indeksa.

Coinbase, kripto mjenjačnica koja trguje na Nasdaqu, ima tržišnu kapitalizaciju od 39 milijardi dolara, ali se borila s profitabilnošću tijekom posljednja četiri tromjesečja, te stoga nije ušla u S&P 500. ETF-ovi koji su prošlog mjeseca pokrenuli BlackRock i Fidelity, također nisu podobni za S&P.

29. travanj 2024 13:32