Kripto
StoryEditor

Najpopularnija NFT kolekcija pala za više od 50 posto

12. Svibanj 2022.

Čini se da jedna od najpopularnijih NFT kolekcija koja je dosegla 'blue chip' status, Azuki, svjedoči značajnom padu nakon što je njegov pseudonimni suosnivač Zagabond otkrio svoju prethodnu umiješanost u tri propala projekta.

Azukijeva cijena pala je unatoč novim informacijama koje okružuju povijest osnivača projekta u NFT prostoru.

Zagabond, pseudonimni osnivač Azukija, doveo je zajednicu popularne NFT kolekcije u nemir nakon što je u objavi otkrio svoju prepunu povijest u prostoru pod nazivom 'A Builder’s Journey'. U objavi je podijelio svoju priču i lekcije naučene eksperimentiranjem s različitim projektima u NFT prostoru.

- Tijekom ovih formativnih vremena važno je da zajednica potiče kreatore na inovacije i eksperimentiranje - rekao je, dodajući da je svaki eksperiment došao s 'ključnim učenjima' kojima bi se mogao pripisati velik dio Azukijeva uspjeha.

Zagabond je govorio o svojim prošlim neuspjesima u prostoru, ali pristup se brzo obio o glavu. Njegovo priznanje uključenosti u CryptoPhunks, Tendies i CryptoZunks, tri NFT projekta koja je Zagabond osnovao, a zatim napustio nakon što nisu uspjeli dobiti na popularnosti, uzrokovalo je pad cijene Azuki NFT kolekcije za više od 50 posto. Prema podacima sa stranice flips.finance, Azukijeva cijena pala je s otprilike 20 ethereuma na oko 9, od trenutka objave.

Zaintrigiran briljantnošću CryptoPunksa, jedne od najvrjednijih NFT kolekcija u prostoru, Zagabond je rekao da je stvorio CryptoPhunks kao eksperiment koji je predstavio kao 'interaktivni proizvod priče' i izazvao zajednicu da razmišlja o autorskim pravima u Webu 3. CryptoPhunks je naknadno pogođen copyright zahtjevom za uklanjanje od strane tvorca CryptoPunksa Larva Labs, a tada je Zagabond odlučio predati projekt zajednici. Međutim, ovu tvrdnju osporili su neki članovi NFT zajednice.

Jedan korisnik koji se zove pseudonimom huck ukazao je na podatke na lancu koji navodno pokazuju da tvorac CryptoPhunksa izvršava wash trading na NFT tržištu LooksRare za dobit od 300 ethereuma, nakon povećanja stope autorskih naknada kreatora na 5 posto. Wash trading je oblik manipulacije tržištem u kojem netko istovremeno kupuje i prodaje financijski instrument kako bi umjetno napuhao svoju cijenu.

Zagabond optužen za rug pull

Još jedan NFT entuzijast poznat kao 2070 optužio je osnivača Azukija za rug pull, tj. naglo napuštanje svog drugog projekta, Tendies.

- Unatoč našim naporima, projekt je otišao najdalje što je mogao, sa samo 15 posto mintane kolekcije - rekao je Zagabond o Tendiesu u postu na blogu, dodajući da je tim učinio sve što je mogao kako bi projekt dobio na snazi. Međutim, 2070, koji je sudjelovao u Tendies mintu, tvrdi da je projekt prestao sa svim aktivnostima nakon pokretanja, izbrisao sve društvene medije i zatvorio Discord kanal u roku od mjesec dana.

Zagabond je također priznao svoju umiješanost u  CryptoZunks, gdje je navodno sudjelovao u upitnim prevarama za promicanje NFT-a. Uoči lansiranja, Zagabond se predstavljao kao žena, vjerojatno u pokušaju da privuče više pozornosti na projekt. Prema nekoliko snimaka zaslona koje su članovi NFT zajednice podijelili na Twitteru, Zagabond se predstavljao pod imenom 'Amanda' i koristio žensku sliku profila CryptoZunk na Twitteru. 

Zagabond je zanijekao optužbe za povlačenje tepiha koje su mu iznijeli mnogi članovi zajednice, tvrdeći kako su njegova protekla tri projekta bili neuspjeli eksperimenti, a ne izravne prevare.

- Želim li da su bili uspješniji? Naravno. Na kraju dana nisu se uklopili na tržište, ali to ne znači da je to rug pull - rekao je.

Azuki kolekcija trenutno trguje oko 28 posto niže u ethereum terminima na dan, a otprilike više od 75 posto manje u odnosu na svoju najvišu cijenu od 33,7 ethera zabilježene na 2. travanj. Osim toga, pad cijena još je značajniji u dolarskim uvjetima kako je tržišna vrijednost ethereuma pala s oko 3.500 na nešto više od 2.400 dolara.

19. travanj 2024 20:10