Kripto
StoryEditor

Nakon Celsiusa, Binance privremeno zaustavio povlačenje bitcoina na pet sati

14. Lipanj 2022.

Čini se da je najveća svjetska kripto mjenjačnica Binance dodatno povećala paniku na tržištu potaknutu Celsiusevim fijaskom s likvidnošću s privremenom obustavom povlačenja bitcoina zbog navodne 'zaglavljene transakcije'.

Izvršni direktor Binancea, Changpeng 'CZ' Zhao, izvijestio je o privremenoj suspenziji jučer na Twitteru, rekavši da će to pitanje biti riješeno, a povlačenja nastavljena u roku od 30 minuta. Međutim, nakon što je prošlo 30 minuta bez znakova nastavka povlačenja Bitcoina, Zhao je svoj početni tweet popratio drugim, objašnjavajući da je suspenzija utjecala samo na bitcoin mrežu i da će rezolucija vjerojatno trajati dulje nego što se očekivalo.

– Vjerojatno će ovo potrajati malo duže od moje početne procjene. Uskoro će biti još ažuriranja. Hvala na strpljenju i razumijevanju – napisao je.

Binanceova suspenzija povlačenja bitcoina dolazi nekoliko sati nakon što je jedan od najvećih kripto zajmodavaca u industriji, Celsius, najavio da će zamrznuti sva povlačenja kriptovaluta zbog, kako se sada čini, situacije nesolventnosti novčanog toka. Unatoč tome što nisu povezani, čini se da je vrijeme ova dva incidenta dodatno pogoršalo opću paniku na kripto tržištu, zbog čega su neki članovi zajednice posumnjali da se Binance također može nositi s krizom likvidnosti.

Višegodišnja nagađanja da kripto mjenjačnice možda koriste sustave djelomičnih rezervi (fractional reserve) omogućujući kupcima da trguju 'fiktivnim' bitcoinom koji postoji samo u njihovim internim knjigama, počela su se ponovno pojavljivati na Twitteru. Međutim, nagađanja nisu potkrijepljena nikakvim čvrstim dokazima. U izjavi objavljenoj na web stranici Binance je otprilike sat vremena nakon pauziranja povlačenja ponovljeno da je do zaustavljanja došlo zbog problema s mrežnom obradom.

– Ova privremena suspenzija posljedica je ranije serije transakcija koje su zapele zbog niskih podnesenih naknada za transakcije, što je rezultiralo zaostatkom u povlačenju bitcoin (BTC) mreže – navodi se na web stranici.

Iako Binance nije podijelio hash određene transakcije ili serije transakcija koje su navodno zaglavljene u bitcoinovom mempoolu (čekaonica u kojem poslane bitcoin transakcije čekaju potvrdu od strane  rudara), Blockchain.com podaci ukazuju na to da je u posljednjih nekoliko sati došlo do značajnog skoka u veličini mempoola mreže, zbog čega se Binanceovo objašnjenje čini vjerojatnim.

Privremena suspenzija povlačenja na kraju je ipak bila privremena, proces je vraćen za pet sati od incidenta.

Teško je procijeniti koliki je učinak, ako ga ima, Binanceovo zaustavljanje povlačenja bitcoina imalo na kripto tržištu. Rezultati najveće razine inflacije u posljednjih 40 godina, zamrzavanje povlačenja Celsiusa i općenite makroekonomske nevolje posljednjih su dana snažno utjecali na bitcoin. Najvećom kriptovalutom na tržištu trenutno se trguje za oko 23.000 dolara, što je otprilike 23 posto manje na tjednoj razini.

23. travanj 2024 08:02