Kripto
StoryEditor

Norveška vlada kupila dionice kripto tvrtki za državni fond

19. Kolovoz 2024.

Norveška ima samo 5,5 milijuna stanovnika, ali državni fond vrijedan je oko 1,7 bilijuna dolara. Dio tog iznosa neizravno je uložen u bitcoin, a vlada je ove godine povećala svoje investicije. Norveška sada neizravno posjeduje 2446 bitcoina kroz svoja ulaganja u kripto dionice.

Nedavno izvješće u časopisu Fortune detaljno opisuje kako je fond Norges Bank Investment Management značajno povećao svoju izloženost bitcoinu nakon ponovnog balansiranja svog portfelja ove godine. Fond ulaže značajne nacionalne prihode od nafte u profitabilna poduzeća za norvešku vladu.

Norveški javni fond srezao je ulaganja u dionice Mete i drugih velikih tehnoloških divova od kojih je zaradio milijarde ove godine. Nakon toga, prebacio je novac u dionice kao što su MicroStrategy, Coinbase, Block i Marathon Digital.

- Vlasnička ulaganja dala su vrlo snažan povrat u prvoj polovici godine. Rezultat je uglavnom potaknut tehnološkim dionicama, zbog povećane potražnje za novim rješenjima u umjetnoj inteligenciji - rekao je Nicolai Tangen, izvršni direktor Norges Bank Investment Managementa.

Zajedno s velikim tehnološkim dionicama, bitcoin je ove godine ulagačima donio velike povrate, što se poklopilo s halvingom bitcoina i lansiranjem nekoliko ETF proizvoda u SAD-u.

Prema Fortuneu, veliki potezi povećali su izloženost Norveške bitcoinu za 62 posto u prvoj polovici 2024. Vetle Lunde, viši analitičar u norveškoj tvrtki za strategiju digitalne imovine K33 Research, nedavno je razbio matematiku o norveškim ulaganjima u kriptovalute u objavi na X-u.

- Norveški suvereni fond (NBIM) neizravno posjeduje 2446 bitcoina, što je povećanje od 938 bitcoina od 31. prosinca 2023. - napisao je Lunde.

Analitičar je primijetio da tolika izloženost bitcoinu savršeno ilustrira kako bitcoin sazrijeva kao imovina i postaje utkan u svaki dobro diverzificirani portfelj.

U međuvremenu u SAD-u, senatorica Cynthia Lummis nedavno je predložila uspostavu strateške rezerve bitcoina, što je politika koja je dobila podršku republikanskog predsjedničkog kandidata, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

U Salvadoru, gdje je bitcoin zakonsko sredstvo plaćanja, predsjednik Nayib Bukele kupuje bitcoin od 2021. godine. Njegova je strategija tamošnjim poreznim obveznicima vratila profit od 55 posto kako je cijena bitcoina ove godine porasla.

20. rujan 2024 00:51