Kripto
StoryEditor

Nova kripto istraga: SEC istražuje kolaps UST stablecoina

10. Lipanj 2022.

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) istražuje je li marketing UST stablecoina prije nego što je propao prošlog mjeseca prekršio savezne propise o zaštiti ulagača, prema osobi upoznatoj s tim pitanjem. 

Odvjetnici SEC-a istražuju je li Terraform Labs, tvrtka koja stoji iza stablecoina, prekršila pravila za vrijednosne papire i investicijske proizvode, rekla je osoba koja je tražila da ne bude imenovana prema Bloombergu. Stablecoin, kao što mu i naziv kaže trebao je održavati paritet/stabilnost od 1 američkog dolara putem algoritma.

Implozija UST-a koja je započela 7. svibnja izazvala je udarne valove na kripto tržištima. Nakon toga, ministrica financija Janet Yellen rekla je da je epizoda razotkrila opasnosti tokena koji su navodno vezani za američki dolar, a vršitelj dužnosti američkog kontrolora valute Michael Hsu nazvao je to 'pozivom na buđenje'.

Istraga SEC-a mogla bi pojačati pritisak na Terraform i njegovog glavnog izvršnog direktora Do Kwona, koji se već suočava s nadzorom regulatora zbog ponude još jednog kripto projekta poznatog kao Mirror Protocol, koji omogućuje korisnicima da trguju digitalnom imovinom koja prati cijenu američkih dionica. Ni Terraform ni Kwon nisu optuženi za bilo kakve zloporabe povezane s UST-om.

SEC je odbio komentirati. Terraform Labs, čije je sjedište u Singapuru, rekao je u priopćenju da nije upoznat s istragom SEC-a o UST-u.

- U ovom trenutku nismo upoznati s bilo kakvim SEC-ovim istragama TerraUSD-a, nismo primili takvu komunikaciju od SEC-a i svjesni smo da nema nove istrage izvan one koja uključuje Mirror Protocol - rekao je Kwon u odvojenom priopćenju.

Stablecoini igraju ključnu ulogu u kripto prostoru jer njihova relativno postojana vrijednost može pružiti sigurno utočište mnogim investitorima na vrlo nestabilnom tržištu. Za razliku od drugih koji su navodno potkrijepljeni gotovinom i sličnom imovinom kako bi održali svoju stabilnost, UST je koristio algoritme i poticaje trgovaca kako bi zadržao svoju cijenu.

Prema mehanizmu, svaki put kada je stvoren UST token, uništen je luna token u vrijednosti 1 dolara, čiju je vrijednost odredilo tržište, ili obrnuto. Ako bi cijena pala ispod 1 dolara, trgovci su bili motivirani zamijeniti UST za lunu, što bi smanjilo iznos prvog u optjecaju i povećalo njegovu cijenu. Računalni program radio bi u tandemu kako bi učinio isto. Suprotno se dogodilo ako je vrijednost UST-a porasla iznad 1 dolara.

Prema pravilima o vrijednosnim papirima, virtualna valuta može biti u nadležnosti SEC-a ako Amerikanci kupe token za financiranje tvrtke ili projekta s namjerom da profitiraju od napora onih koji su u njemu uključeni. Ta se odluka temelji na odluci Vrhovnog suda SAD-a iz 1946. kojom se definiraju ugovori o ulaganju. Agencija je također tvrdila da se u nekim slučajevima kripto tvrtka može suočiti sa strogostima investicijskog društva ako drži imovinu.

U slučaju iz veljače, regulator je rekao da BlockFi Inc., popularna kripto platforma, posluje kao neregistrirana investicijska tvrtka jer je 'izdavatelj vrijednosnih papira koji se bavi poslovima ulaganja, reinvestiranja, posjedovanja, držanja ili trgovanja vrijednosnim papirima i posjedovanja investicijskih vrijednosnih papira'. Tvrtka je pristala platiti 100 milijuna dolara kazne SEC-u i državnim regulatorima kako bi riješila te tvrdnje bez priznanja navodnih prekršaja.

Terrin rasplet označio je jedan od najvećih kolapsa u povijesti kripta, brišući desetke milijardi dolara vrijednosti. Od tada je Terraform pod novim imenima ponovno pokrenuo svoj blockchain i token, koji je od početka trgovanja izgubio više od 84 posto vrijednosti u 2 tjedna. Stablecoin UST nije uključen u novu verziju.

24. travanj 2024 06:03