Kripto
StoryEditor

Od travnja lansirano više od milijun novih kripto tokena

20. Svibanj 2024.

Više od milijun novih tokena stvoreno je od početka travnja, s više od 370.000 novih tokena koji su se pojavili na ethereumu, dok je više od 640.000 novih tokena, uglavnom meme tokena, pokrenuto na solani. 

Od 1. travnja, 372.642 nova tokena lansirana su na ethereum blockchainu, od čega je 88 posto lansirano na Coinbaseovom layer-2 blockchainu baseu.  

Direktor Coinbasea Conor Grogan naveo je sličnu brojku, napominjući da je to dvostruko više od broja tokena stvorenih na ethereumu između 2015. i 2023. godine. 

Ukupna zaključana vrijednost (TVL) na baseu porasla je oko 630 posto od početka 2024., prema L2beatu, prvenstveno potaknuta širom pomamom za meme tokenima. 

U međuvremenu, 643.227 novih tokena stvoreno je na solani u istom vremenskom roku, prema podacima analitičke platforme Step Finance. 

Od ukupno 643.000 novih tokena pokrenutih na solani, 466.914 bili su meme tokeni, prema nadzornoj ploči Dune Analyticsa koja prati broj novih tokena pokrenutih na meme token platformi pump.fun na solani. 

CoinMarketCap navodi 500 najnovijih tokena koje je dodao na svoju platformu u posljednjih 30 dana, a većina su meme tokeni.  

Platforma za kripto analitiku CoinGecko sada ima meme kategoriju, koja navodi više od 600 tokena s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 52,7 milijardi dolara, gotovo polovica tetherove tržišne kapitalizacije. 

Groganova objava izazvala je niz negativnih odgovora kripto zajednice, a mnogi su tvrdili da su meme tokeni negativni za kripto industriju i njen imidž. 

Jedan je komentator nazvao to ‘neto negativnim’ zbog proliferacije prevara i povlačenja tepiha (rug pull).  

Drugi su nagli porast broja novih meme tokena označili kao ‘snajperske botove’ koji su dizajnirani da automatski pokreću nove meme tokene u nadi da će doći do proboja. 

U travnju je istraživanje Cointelegrapha otkrilo da je jedan od šest novih base meme tokena bio prevara, a više od 90 posto imalo je ranjivosti. 

Unatoč bijesu koji im je bio usmjeren, meme tokeni su bili najprofitabilniji kripto narativ u prvom kvartalu, kako je izvijestio Cointelegraph u travnju. 

25. lipanj 2024 20:32