Kripto
StoryEditor

Pad kripto tržišta nakon govora predsjednika Fed-a

08. Ožujak 2023.
Jerome Powell

Kripto tržište jučer je palo nakon oštrog pada američkih glavnih indeksa. Razlog mnogi pripisuju izjavama predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella u kojima se dotaknuo kamatnih stopa i visoke inflacije.

Bitcoinom se trenutno trguje po cijeni od 22.300 dolara, što je zabrinjavajuća razina za trgovce koji vjeruju da bi pad ispod razine od 22.000 dolara potaknuo preokret trenda i dolazak na 19.000 dolara. Slične brige postoje i za ethereum, koji trenutno trguje po cijeni od 1.555 dolara i ima ključnu razinu podrške na 1.450 dolara.

Kripto tržištu volatilnost nije strana, a općenito svjedočimo volatilnim cjenovnim pokretima uoči objavljivanja ključnih izvješća o ekonomskim podacima i objave Federalnih rezervi o monetarnoj politici i povećanju kamatnih stopa.

Budućnost kripto i burzovnih performansi je u rukama Fed-a

Jučer je predsjednik Fed-a dao predviđanje da bi ekonomski podaci veljače mogao bi pokazati veći rast inflacije od očekivanog.

– Najnoviji ekonomski podaci bili su veći nego što se očekivalo, što sugerira da će konačna razina kamatnih stopa vjerojatno biti viša nego što se ranije očekivalo – rekao je Powell.

– Kada bi ukupnost podataka ukazivala na opravdanje bržeg pooštravanja, bili bismo spremni povećati tempo povećanja kamatnih stopa – nadodao je.

Nakon tih izjava, Dow Jones i S&P 500 pali su za 1,18 i 1,08 posto, a bitcoin je pao na 21.927 dolara. 

Prije današnje izjave, tržišni konsenzus bio je povećanje stope od 0,25 posto, na ciljani raspon od 4,75 do 5,0 posto, ali ta bi se procjena mogla promijeniti u sljedeća dva tjedna, pogotovo ako Powell nastavlja davati slične izjave.

Naime, podaci CME grupe pokazali su da sudionici na tržištu očekuju vjerojatnost veću od 50 posto povećanja od 50 baznih bodova do FOMC sastanka od 21. ožujka do 22. ožujka.

Problemi s likvidnošću

Nedavne provedbene mjere protiv Paxosa i Binancea, kao i nedavna akcija SEC-a u pogledu centraliziranog stakinga, također su spriječili razvoj održivog bull zamaha na cijelom tržištu. Iako neki decentralizirani staking protokoli mogu imati koristi od nedavnih provedbenih mjera, kripto regulatorno okruženje još uvijek nije jasno i nesigurnost često dovodi do nestabilnosti tržišta.

Industrija kriptovaluta i regulatori imaju dugu povijest u neslaganju zbog različitih zabluda ili nepovjerenja u stvarnom slučaju upotrebe digitalne imovine. Najnovija bitka usredotočena je na to kako centralizirane mjenjačnice mogu koristiti sredstva kupaca.

– Ako ovo područje ima ikakve šanse za opstanak i uspjeh, to su vremenski provjerena pravila i zakoni za zaštitu ulagačke javnosti. Nemojte imati ruku u džepu kupca, koristeći njihova sredstva za vlastitu platformu – upozorenje je izdao predsjednik SEC-a Gary Gensler.

SEC je započeo nedavni niz ovršnih radnji tako što je krenuo na Krakenov staking program 2. veljače. U najavi nagodbe vrijedne 30 milijuna dolara, SEC je priopćio kako je optužio Kraken da ‘nije registrirao ponudu i prodaju njihovog staking-as-a-service programa‘, za koji komisija tvrdi da se kvalificira kao prodaja vrijednosnih papira. Osim novčane kazne, Kraken je odlučio ukinuti staking usluge.

Ovršna akcija dovela je i do toga da je Nexo također okončao svoj centralizirani staking program. Dok neki tvrde da je zabrana stakinga još jedan ‘čavao u kripto lijes‘, izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong obećao je da će se boriti ako bude izveden pred sud. Nisu se svi povjerenici SEC-a složili oko ovršne akcije protiv Krakena, ali je agencija najavila nove mjere nakon ove odluke.

SEC je 13. veljače izdao obavijest Paxosu, izdavatelju stablecoina, tvrdeći da je Binanceov BUSD neregistriran vrijednosni papir. Nakon objave SEC-a, istog dana, njujorški regulatori naredili su Paxosu da prestane izdavati BUSD, koji je treći po veličini stablecoin na kripto tržištu.

Zabrinutost zbog solventnosti Silvergate banke također utječe na cijene na cijelom kripto tržištu. Silvergate je bio jedna od primarnih rampi za ulazak i izlazak na kripto tržište i njegova potencijalna propast mogla bi zakomplicirati protok likvidnosti u cijeloj industriji.

24. travanj 2024 11:44