Kripto
StoryEditor

Programeri ethereuma potvrđuju da će se Shapella nadogradnja dogoditi 12. travnja

29. Ožujak 2023.

Programeri ethereuma rekli su u postu na blogu nakon 157. AllCoreDevs Execution Layer sastanka da će se povlačenja stakeanog ethera omogućiti 12. travnja 2023.

Nadogradnja je završna faza koja će ethereumovim validatorima omogućiti da unstakeaju ether koji su prethodno zaključali u pametnom ugovoru na ethereumovom Beacon Chainu.

Najava dolazi nakon što su programeri uspješno implementirali Shapella fork na testnim mrežama Goerli i Sepolia.

Posljednja nadogradnja, Merge, koja je spojila Beacon Chain s ethereum virtual machineom (EVM), promijenila je ethereumov mehanizam konsenzusa iz proof-of-worka (PoW) na proof-of-stake (PoS).

Osim što omogućuje povlačenja, Shapella implementira sljedeće prijedloge za poboljšanje ethereuma: EIP-3651, EIP-3855, EIP-3860, EIP-4895 i EIP-6049. EIP-ovi su standardi koji određuju potencijalne značajke ili nove procese za ethereum.

Novi mehanizam konsenzusa koristi validatore umjesto rudara za potvrdu blokova transakcija i njihovo emitiranje na ethereum mrežu.

U početku su validatori koji žele osigurati mrežu mogli zaključati 32 ethera u pametni ugovor na Beacon Chainu kako bi zaradili nagrade. 

Neki ulagači koji žele zadržati svoju likvidnost mogli su umjesto toga uložiti svoju imovinu u protokol likvidnog stakinga. Ovi protokoli omogućuju investitorima da zarade ether nagrade od validatora koji potvrđuju transakcije. Osim toga, dobivaju tekuću verziju svog stakeanog ethera koju mogu upotrijebiti u različitim DeFi aplikacijama.

Iako Shapella predstavlja značajnu prekretnicu za ethereum blockchain, on i dalje pati od niske propusnosti transakcija. Nedavni podaci iz Blockchaira pokazuju oko 10 transakcija u sekundi.

Iako se radi na uvođenju nadogradnji koje bi značajno povećale brzine transakcija kroz proces koji se naziva danksharding, Ethereum.org otkriva da bi moglo proći nekoliko godina prije što nadogradnja bude spremna.

U skladu s tim, suosnivač ethereuma Vitalik Buterin predvidio je da će se u kratkoročnom do srednjoročnom razdoblju put do većih brzina transakcija dogoditi kroz rollupse.

Rollupsi omogućuju veći kapacitet transakcija, smanjujući promet na glavnoj ethereum mreži tako što sami obavljaju većinu složenih operacija, a zatim šalju smanjenu količinu podataka putem glavnog lanca.

Zero-knowledge rollupsi dobivaju na popularnosti

Jedna od vrsta rollup tehnologije su zero-knowledge koji generiraju kriptografske dokaze da su serije transakcija valjane.

Tvrtka ConsenSys koja je proizvela MetaMask, najavila je 28. ožujka 2023. pokretanje nove EVM testnet zero-knowledge mreže pod nazivom Linea. Od Lineinog privatnog beta lansiranja, mreža je navodno obradila 1,5 milijuna transakcija.

Prema ConsenSysu, programeri decentraliziranih aplikacija na ethereumovoj glavnoj mreži mogu stvoriti aplikacije s skalabilnom propusnošću transakcija na Linei bez prepisivanja pametnih ugovora.

Linea se pojavljuje kao zadano proširenje testne mreže na MetaMasku.

Ethereum sidechain Polygon nedavno je najavio javnu betu svog zero-knowledge rješenja za skaliranje. Tim u Polygonu pozvao je Buterina da izvrši prvu transakciju na mreži. Buterin je poslao 0,005 ethera na proizvoljnu adresu. Polygon tvrdi da se više od 50 tvrtki obvezalo na izgradnju decentraliziranih aplikacija na novom rollupu.

Prošlog petka Matter Labs pokrenuo je novu zero-knowledge mrežu pod nazivom zkSync Era u alpha verziji.

16. travanj 2024 00:15