Kripto
StoryEditor

SAD i Južna Koreja zatražile su izručenje suosnivača terre Do Kwona

30. Ožujak 2023.

Vlasti SAD-a i Južne Koreje uložile su napore na izručenju suosnivača terre, Do Kwona njihovim zemljama nakon uhićenja u Crnoj Gori.

Na tiskovnoj konferenciji 29. ožujka, crnogorski ministar pravosuđa Marko Kovač rekao je da je SAD uložio diplomatske napore kako bi zatražio izručenje Kwona, dok su južnokorejski dužnosnici zatražili izručenje. Kovač je to priopćio nakon uhićenja Kwona u crnogorskoj zračnoj luci u Podgorici 23. ožujka, dodajući kako je pritvor suosnivača terre produljen na 30 dana.

- U slučaju kada zaprimimo nekoliko zahtjeva za izručenje, želio bih reći da se utvrđivanje u koju će državu biti izručen temelji na nekoliko čimbenika poput težine počinjenog kaznenog djela, mjesto i vrijeme počinjenja kaznenog djela, rješenje kojim smo zaprimili zahtjev izručenja i nekoliko drugih čimbenika - rekao je Kovač.

Kovač je kazao kako će odluke vezane za skrbništvo nad Kwonom biti upućene visokom sudu Crne Gore. Prema riječima ministra pravosuđa, suosnivač terre koristio je navodno krivotvorene putovnice tijekom boravka u Crnoj Gori i može odslužiti kaznu u zemlji vezanu za te optužbe ako bude osuđen prije bilo kakvog izručenja.

Kwonovo boravište uglavnom je bilo nepoznato nakon sloma terre u svibnju 2022., iako je često bio aktivan na svom Twitter profilu i rekao da ulaže ‘nula napora u skrivanju‘ u rujnu. U veljači su izvješća sugerirala da je Kwon možda otputovao u Srbiju, nakon što je Interpol izdao Crvenu obavijest za privremeno uhićenje.

Južnokorejski državljanin će se vjerojatno suočiti s kaznenim progonom u svojoj domovini, gdje je sjedište Terraform Labsa, a vlasti su već ciljale pojedince uključene u kolaps platforme. U trenutku objavljivanja nije bilo poznato gdje se nalazi suosnivač terre Daniel Shin, ali je Kwonov suradnik Han Chang-Joon također uhićen u Crnoj Gori.

Nejasno je koja bi zemlja, ako postoji, imala najveću vjerojatnost da će biti odobreno izručenje Kwona. Situacija je odjeknula pokušajima Sjedinjenih Država da dobiju skrbništvo nad bivšim izvršnim direktorom FTX-a Samom Bankman-Friedom, koji je bio na Bahamima u vrijeme raspada tvrtke.

24. travanj 2024 16:57