Kripto
StoryEditor

Samu Bankmanu-Freidu isplaćeno 2,2 milijarde dolara, uglavnom od FTX-ove sestrinske tvrtke

17. Ožujak 2023.
Sam Bankman Fried

Bivši izvršni direktor i suosnivač FTX-a Sam Bankman-Fried primio je 2,2 milijarde dolara u plaćanjima i zajmovima, uglavnom od Alameda Researcha, prema objavi novog menadžmenta propale kripto mjenjačnice.

Ta se brojka može činiti još upečatljivijom u usporedbi s isplatama koje su primili drugi rukovoditelji, uključujući bivšu izvršnu direktoricu Alamede Caroline Ellison, koja je primila samo 6 milijuna dolara.

Ukupno je bivšem osoblju FTX-a podijeljeno 3,2 milijarde dolara, pokazuju dokumenti koje je podnijela nova uprava, a većina je došla od sestrinske trgovačke tvrtke Alameda Research.

Ta trgovačka tvrtka, koju je također osnovao Bankman-Fried, imala je mogućnost korištenja imovine korisnika FTX-a za vlastite potrebe i bez nadzora, izjavio je novoimenovani izvršni direktor FTX-a John J. Ray III.

FTX je bio druga najveća kripto mjenjačnica koja je svojim korisnicima omogućila kupnju, prodaju i trgovanje kripto futuresima. Sa sjedištem na Bahamima, FTX je imao 134 tvrtke pod svojim okriljem, ali je propao u studenom.

Iznenadni bankrot djelomično je posljedica toga što je uprava izvršila rizične oklade s gotovinom klijenata putem Alamede Research, tvrde tužitelji. Bankman-Fried osnovao je Alamedu 2019. godine, ali tvrdi da se odmaknuo od svakodnevnog poslovanja te tvrtke 2021. godine.

Ovotjedni dokumenti pokazuju da je Bankman-Fried, primio većinu od 3,2 milijarde dolara isplata koje je prijavila nova uprava FTX-a, dok je bivši direktor inženjeringa Nishad Singh dobio 587 milijuna dolara, a suosnivač Gary Wang 246 milijuna dolara.

Bivšem su-izvršnom direktoru FTX Digital Marketsa Ryanu Salameu uručeno je 87 milijuna dolara, a bivšem su-voditelju Alameda Research Samu Trabuccu 25 milijuna dolara, navodi se u objavi, dodajući da iznosi isplate nisu uključivali više od 240 milijuna dolara potrošenih za kupnju luksuznih nekretnina na Bahamima.

Trabucco je, vrijedi napomenuti, u kolovozu podnio ostavku na dužnosti izvršnog direktora Alamede i od tada se za njega nije javno čulo. Vlasti još uvijek nisu objavile optužbe protiv bivšeg izvršnog direktora, za razliku od ostatka najužeg kruga Bankman-Frieda.

SBF se sada sučeljava s 12 kaznenih prijava u SAD-u. Neke od tih optužbi izrečene su u zamijenjenoj optužnici prošlog mjeseca i uključuju zavjeru za počinjenje prijevare nad korisnicima FTX-a u vezi s kupnjom i prodaja derivata i zavjeru za pranje novca.

Bankman-Fried se u siječnju izjasnio nevinim po prvotnim optužbama i sada čeka suđenje zakazano za listopad. Ellison, Wang i Singh priznali su prevaru i surađuju s istražiteljima.

Ellison, koja je imala romantičnu vezu s Bankman-Friedom, imenovana je izvršnom direktoricom Alamede zajedno s Trabuccom u listopadu 2021. Preuzela je ulogu jedinog izvršnog direktora nakon što je Trabucco podnio ostavku.

U međuvremenu, milijarde dolara u gotovini klijenata FTX-a još uvijek nedostaju, s velikim iznosom za koji se pretpostavlja da je ukraden. 

John J. Ray III, koji je zadužen za sortiranje propalih korporacija, rekao je da je iznenadni kolaps kripto tvrtke uzrokovan ‘vrlo malom skupinom krajnje neiskusnih i nesofisticiranih pojedinaca‘.

19. travanj 2024 12:09