Kripto
StoryEditor

SEC odgodio odluke o bitcoin ETF-u za Blackrock i ostale za 45 dana

01. Rujan 2023.
Bitcoin ETFfoto Shutterstock

Kao što su analitičari očekivali, Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) ponovno je odgodila svoju predstojeću odluku o tome hoće li odobriti niz zahtjeva z bitcoin spot ETF.

Time se njihovi datumi odlučivanja pomiču za još 45 dana.

Prema internetskoj stranici SEC-a, odgođene su odluke za predložene ETF-ove Blackrocka, Invesca, Wisdomtreea, Valkyriea, Bitwisea, VanEcka i Fidelitya.

- Komisija smatra primjerenim odrediti dulje razdoblje unutar kojeg će se poduzeti mjere u vezi s predloženom promjenom pravila kako bi imala dovoljno vremena razmotriti pitanja koja su u njemu postavljena - napisao je SEC u svojem pismu odgode Blackrocku u četvrtak.

Analitičari Bloomberg ETF-a James Seyffart i Eric Balcunas predvidjeli su kašnjenja prije vremena u bilješci u srijedu. Istodobno odobrenje za sve podnositelje zahtjeva, naveli su, vrlo je malo vjerojatno tako brzo nakon sudske odluke.

Nedavni poraz SEC-a u tužbi s Grayscaleom zainteresirao je tržišta zbog sljedećeg poteza. Sud je presudio da su opravdanja agencije za odobravanje bitcoin futures ETF-ova, dok i dalje negiraju spot ETF-ove ‘nerazumna‘ i ‘neadekvatna‘.

Ranije ovog mjeseca, SEC je odgodio svoju odluku o tome hoće li odobriti ARK/21Shares bitcoin ETF, tražeći javno očitovanje o tome bi li tržište CME bitcoin futures bilo dobro za sporazum o nadzoru tržišta.

Također agencija je pitala može li kripto mjenjačnica Coinbase pomoći u otkrivanju, istraživanju i odvraćanju od prevara i manipulacija, na bitcoin spot tržištu. BlackRock i drugi podnositelji zahtjeva odabrali su Coinbase kao novog partnera za nadzor po izboru, ali tvrtku trenutno tuži SEC.

Sljedeći rok za odobrenje ili odbijanje BlackRockovog ETF-a je 17. listopada. SEC može odlučiti više puta odgoditi rok, potencijalno do ožujka 2024.

06. svibanj 2024 16:25