Kripto
StoryEditor

SEC odobrio ethereum spot ETF-ove

24. Svibanj 2024.
Ethereum ETFfoto Shutterstock

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) službeno je dala zeleno svjetlo ethereum spot ETF-ovima za trgovanje na nacionalnim burzama vrijednosnih papira. 

Više 19b-4 zahtjeva za uvrštavanje proizvoda na popis odobreno je u četvrtak, samo nekoliko dana nakon što je SEC počeo brzo komunicirati s izdavateljima po tom pitanju, što je neočekivano pozitivno za kripto industriju. 

Ethereum ETF-ovi na putu 

Odobrenje slijedi nakon dolaska bitcoin spot ETF-ova u siječnju, koji su pokrenuti dan nakon SEC-ovog zelenog svjetla nakon višegodišnje pravne bitke protiv agencije.  

Za razliku od bitcoina, ethereum ETF-ovi neće se pokrenuti odmah nakon jučerašnjeg odobrenja. Iako su burze odobrile prijavne obrasce 19b-4 više izdavatelja, njihove S-1 izjave o registraciji i dalje moraju stupiti na snagu prije lansiranja, za što stručnjaci kažu da bi moglo potrajati. 

- Proći će najmanje dani, vjerojatno barem tjedni, a potencijalno i mjeseci između odobrenja i lansiranja - tweetao je analitičar Bloomberg ETF-a James Seyffart.  

Prije ovog tjedna, Seyffart i njegov kolega Eric Balchunas dodijelili su 25 posto vjerojatnosti da ETF-ovi dobiju zeleno svjetlo. Kasnije su povećali te izglede na 75 posto nakon što su čuli za iznenadni angažman SEC-a s izdavateljima po tom pitanju. 

ETH je porastao 28 posto ovaj tjedan zbog optimizma oko odobrenja, s obzirom na potencijalnu potražnju koju bi ETF-ovi mogli pokrenuti za drugu najveću kriptovalutu. Otkako su bitcoin ETF-ovi zaživjeli, takvi su fondovi već apsorbirali značajne priljeve, rušeći rekorde uspješnosti za svaki ETF u povijesti u trenutku pokretanja. 

U četvrtak je Twitter anketa koju je proveo CIO Bitwisea Matt Hougan pokazala da bi mnogi investitori koji su već kupili bitcoin spot ETF-ove također kupili ethereum ETF-ove. 

SEC i demokrati mijenjaju stav oko kripta 

Brza promjena stajališta uslijedila je nakon višestrukih glasovanja o pro-kripto politici unutar američkog Kongresa ovog mjeseca, u kojima su mnogi demokrati podržali pro-kripto zakone. 

Prošlog je tjedna Senat donio rezoluciju o ukidanju Staff Accounting Bulletin 121, što će reguliranim bankama učiniti ekonomski izvedivije da nude usluge skrbništva nad kriptovalutama. 

U srijedu je Zastupnički dom usvojio Zakon o financijskim inovacijama i tehnologiji za 21. stoljeće (FIT21) kako bi se stvorila dugo zahtijevana pravna jasnoća za kripto industriju, dobivši potporu svih republikanaca uz 71 demokrata. 

24. svibanj 2024 17:32