Kripto
StoryEditor

SEC optužio grupu iza kripto piramidalne sheme od 300 milijuna dolara

02. Kolovoz 2022.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) jučer je optužila 11 osoba za prevaru malih ulagača u iznosu od 300 milijuna dolara stvaranjem i promicanjem navodne kripto piramide i Ponzi sheme, Forsage.

Forsage se promovirao kao 'decentralizirana platforma za umrežavanje', ali SEC tvrdi da je platforma strukturirana na takav način da investitori zarađuju od dovođenja novih korisnika u projekt i da se svježe deponirana sredstva pridošlica koristi za plaćanje ranijih ulagača.

Od 11 pojedinaca navedenih u izvješću, četiri su osnivači Forsagea (Vladimir Okhotnikov, Lola Ferrari, Mihail Sergejev i Sergej Maslakov), a sedam kao promotori projekta. Potonji su optuženi za kršenje odredbi o registraciji i borbi protiv prevara saveznih zakona o vrijednosnim papirima. Dvojica optuženika već su se nagodila.

Vjeruje se da Okhotnikov, Ferrari, Sergeev i Maslakov žive u Rusiji, Indoneziji i Gruziji, što ih smješta izvan dosega američkog regulatornog tijela. Komisija za vrijednosne papire Filipina i povjerenik za vrijednosne papire i osiguranje u Montani već su poslali pisma o prekidu rada Forsageu u rujnu 2020. i ožujku 2021., što je samo potaknulo osnivače Forsagea da negiraju optužbe za prevaru na YouTubeu.

SEC je u zadnje vrijeme aktivniji u provedbi kripto zakona. Agencija je, zajedno s Ministarstvom pravosuđa (DOJ), nedavno optužila bivšeg zaposlenika Coinbasea za trgovanje na temelju povlaštenih informacija. Također je optužila sam Coinbase za uvrštavanje vrijednosnih papira na svoju platformu. Nadalje, predsjednik SEC-a Gary Gensler izjavio je prošlog tjedna da bi kripto mjenjačnice trebale biti regulirane baš kao i burze vrijednosnih papira, navodeći da ne nalazi razliku između njih dvoje.

Pristup agencije, međutim, nije dobro prihvaćen unutar kripto prostora, a više čelnika industrije, zakonodavaca i drugih regulatora redovito je kritizira zbog lošeg upravljanja.

20. travanj 2024 08:15