Kripto
StoryEditor

Siemens izdao digitalnu obveznicu vrijednu 60 milijuna eura na javnom blockchainu

15. Veljača 2023.

Njemački inženjerski i tehnološki div Siemens postao je jedna od prvih tvrtki u Njemačkoj koja je izdala digitalnu obveznicu na javnom blockchainu, vrijednu 60 milijuna eura, s dospijećem od jedne godine, u skladu s njemačkim Zakonom o elektroničkim vrijednosnim papirima.

Prema najavi, obveznica je prodana izravno investitorima kao što su DekaBank, DZ Bank i Union Investment, bez potrebe za središnjim poravnanjem i papirnatim globalnim certifikatima. Siemens je napomenuo da je proces omogućio izvršavanje transakcija mnogo bržim i učinkovitijim od tradicionalnih metoda izdavanja obveznica.

Siemens je u svojoj najavi naglasio prednosti korištenja digitalnih obveznica u odnosu na tradicionalne metode izdavanja obveznica. Prema tvrtki, izdavanje obveznice na blockchainu nudi brojne prednosti u usporedbi s prethodnim procesima. Na primjer, čini globalne papirnate certifikate i središnje poravnanje nepotrebnima. Štoviše, obveznica se može prodati izravno investitorima bez potrebe za bankom da funkcionira kao posrednik.

Iako je transakcija dovršena klasičnim načinima plaćanja jer digitalni euro još nije bio dostupan u vrijeme transakcije, ipak je dovršena u samo dva dana. Siemens se nastoji pozicionirati kao pionir u kontinuiranom razvoju digitalnih rješenja za tržišta kapitala i vrijednosnih papira.

- Odmakom od papirologije i pogledom prema javnim blockchainima za izdavanje vrijednosnih papira možemo obavljati transakcije znatno brže i učinkovitije nego prilikom izdavanja obveznica u prošlosti. Zahvaljujući uspješnoj suradnji s našim projektnim partnerima, postigli smo važnu prekretnicu u razvoju digitalnih vrijednosnih papira u Njemačkoj – izjavio je Peter Rathgeb, korporativni blagajnik u Siemensu.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Siemens eksperimentira s blockchain tehnologijom. U listopadu 2020. godine platforma za trgovanje energijom temeljena na blockchainu, Pebbles, koju podupire Siemens održala je virtualni demo svoje blockchain tržišne platforme za optimizirano trgovanje električnom energijom.

Osim toga, u srpnju 2019., Siemens je razmišljao o korištenju blockchain tehnologije za carsharing program putem Siemens Mobilityja, jedne od Siemensovih podružnica.

27. srpanj 2024 06:04