Kripto
StoryEditor

Što je bitcoin whale praćenje?

18. Srpanj 2022.

Postoje četiri primarna načina praćenja aktivnosti whaleova u kriptu, koji uključuju praćenje poznatih adresa whaleova, knjige narudžbi, nagle promjene tržišne kapitalizacije i trgovanje na kripto mjenjačnicama.

Whaleovi se najčešće smatraju odgovornima za iznenadne fluktuacije cijena na kripto i tradicionalnim tržištima. S obzirom na njihovu sposobnost manipuliranja tržišnim cijenama, običnom ulagaču u bitcoin postaje vrlo važno razumjeti pretpostavke i nijanse koje neku adresu čine whaleom i njihov ukupni utjecaj na trgovanje.

Adrese novčanika koje sadrže velike količine bitcoina identificirane su kao bitcoin kitovi. Dumping ili prijenos velikih količina bitcoina iz jednog novčanika u drugi negativno utječe na cijene, što može rezultirati gubicima za manje trgovce. Kao rezultat toga, praćenje bitcoin kitova u stvarnom vremenu može omogućiti malim trgovcima profitabilno trgovanje usred fluktuirajućeg tržišta.

Unatoč globalnoj i decentraliziranoj prirodi bitcoina, pronalaženje i praćenje whaleova jednostavno se svodi na pristup lako dostupnim podacima o trgovanju s kripto mjenjačnica i ostalih usluga.

Praćenje poznatih whaleova pruža uvid manjim investitorima u postupke i strategiju whaleova. Štoviše, praćenje tržišnih promjena putem knjiga narudžbi i trgovina na kripto mjenjačnicama ukazuje na nadolazeću volatilnost, koje se mogu iskoristiti.

Kripto zajednica također koristi besplatne usluge koje informiraju investitore o velikim transakcijama, često uključujući informacije o novčanicima pošiljatelja i primatelja i iznosu. Jedna od najpopularnijih usluga za automatsko praćenje trgovine kitovima je @whale_alert na Twitteru, koji izdaje upozorenja povezana s velikim transakcijama.

Prema nedavnom pogledu na on-chain analizu bitcoin mreže, podaci sugeriraju da najveći bitcoin hodleri nerado djeluju po trenutnim cijenama. Analitičar BlockTrendsa, Caue Oliveira podržao je mišljenje, ističući 'hibernaciju' koja se nastavlja među novčanicima whaleova.

- Institucionalna kretanja ili obično nazvana 'aktivnost kitova' mogu se pratiti na temelju opsega transakcija u kratkom vremenskom razdoblju, oba denominirana u bitcoinu i dolarima – rekao je Oliveria.

Štoviše, brojni altcoini i dalje oponašaju medvjeđe trendove bitcoina dok whaleovi čekaju pozitivniji sentiment na cijelom kripto tržištu.

28. travanj 2024 10:52