Kripto
StoryEditor

Transakcijske naknade na ethereumu pale na najnižu razinu u godini

25. Rujan 2023.
ethereum, kripto

Prosječna naknada za transakciju na ethereum blockchainu dosegla je najnižu točku u godini, što je promjena koja je u skladu sa smanjenom aktivnošću. Konkretno, taj pad dolazi kada se ponuda ethera vratila u inflatornu fazu.

Analitička tvrtka Santiment otkrila je da su naknade za transakcije na ethereum mreži pale na 1,15 dolara po transakciji, najnižu razinu od prošlog prosinca.

Pad prosječne naknade za transakciju

Smanjene naknade za transakcije na ethereumu mogu se pripisati nedavnom padu mrežne aktivnosti. Kako bi pružio kontekst, Binance je 21. rujna podigao prosječnu naknadu za transakciju iznad 10 dolara dok je provodio rutinsku konsolidaciju imovine u različitim novčanicima.

Da su se te transakcije dogodile ranije ove godine, usred pomame za meme tokenima ili vrhunca volumena trgovanja NFT-ovima, njihov utjecaj na mrežne naknade mogao je biti manje izražen.

Binanceove akcije posebno su utjecale na naknade jer se nijedna druga značajna mrežna aktivnost nije podudarala s događajem. To naglašava hlađenje mrežne aktivnosti ethereuma kao odgovor na trenutne tržišne uvjete.

Promatrači tržišta tumače ovo smanjenje mrežne aktivnosti kao potencijalno pozitivno za ethereum. Santiment je primijetio da se smanjenje naknada na ethereumu često usklađuje s povećanom korisnosti blockchaina. Prema tvrtki, to bi potencijalno moglo povećati cijenu ethera i pridonijeti oporavku tržišne kapitalizacije.

- Naknade na ethereumu pale su na najnižu razinu 2023. godine, na samo 1,15 dolara po transakciji. Povijesno gledano, vidimo da korisnost počinje rasti kako ether postaje pristupačniji za cirkulaciju. Povećana korisnost tada može dovesti do oporavka razine tržišne kapitalizacije – napisali su iz Santimenta.

Ethereum postaje inflatoran

Budući da su naknade na ethereumu pale na godišnju najnižu razinu, digitalna imovina postala je inflatorna jer se spaljuje manje ethera. U posljednjih sedam dana ponuda ethereuma povećala se za 6,371 ethera, prema Ultrasoundmoney stranici.

Vodeći programer u Blockchairu, Nikita Zhavoronkov, objasnio je da je ether inflatoran zbog alternativnih blockchaina koji nude jeftinije transakcijske naknade, te se promet uglavnom odvija na njima.

- Naknade na ethereumu, koje bi trebale spaljivati dio ethera, nalaze se svugdje, ali ne i na ethereumu, nego na vlastitim layer 2 blockchainima (Arbitrum, Polygon, itd.) i EVM konkurentima (BNB, Avalanche itd.) - rekao je Zhavoronkov.

Nadogradnja EIP-1559 prije dvije godine imala je za cilj smanjiti ponudu spaljivanjem dijela naknada. Međutim, smanjenje mrežne aktivnosti ometa stopu kojom se ether uklanja iz otjecaja. Isto tako, popularizacija layer 2 blockchaina svjedoči sve većoj aktivnosti i ‘tjera‘ ethereum mainnet u pozadinu.

29. travanj 2024 06:21