Kripto
StoryEditor

Tržišta dionica prošlog tjedna dostigla nove vrhunce, bitcoin i ethereum u padu

24. Lipanj 2024.

Kriptovalute se često opisuje kao klasa rizične imovine koja ima tendenciju slabijeg učinka u vremenima ekonomske nesigurnosti. Iako tržište dionica također spada u ovu kategoriju, barem donekle, u proteklih je nekoliko tjedana poraslo, s višestrukim novim vrhuncima svih vremena od najistaknutijih indeksa.

U isto vrijeme, kriptovalute su pretrpjele pad, a najveća digitalna imovina pala je od ožujka.

Američko burzovno tržište u porastu

Možda potaknuto pompom oko Nvidije, američko tržište dionica je u velikom porastu od početka godine. Uzmimo za primjer najveći i nedvojbeno najistaknutiji indeks, S&P 500. U 2024. počeo je trgovati ispod 4800, ali je skočio na otprilike 5500 ranije ovog tjedna kako bi zabilježio novi vrhunac.

Nasdaq Composite je u još impresivnijem nizu, porastao je za 19,8 posto od početka godine i dosegao vlastiti vrhunac na gotovo 18 tisuća ovaj tjedan.

Dow Jones Industrial Average, koji ima malo veze sa sektorom tehnologije i nije izložen Nvidiji, međutim, imao je slabije rezultate. Njegov godišnji dobitak je manji od 4 posto, ali je ipak uspio postići novi rekord svih vremena ranije ove godine od oko 40 tisuća.

Situacija s rizičnom kripto imovinom kao što su bitcoin i ethereum prilično je drugačija, barem u posljednjih nekoliko tjedana.

Što je s kriptom?

Bitcoinova godina također je bila prilično optimistična, potaknuta odobrenjem spot bitcoin ETF-ova u SAD-u u siječnju. Iako se četvrti halving također dogodio ranije ove godine, događaj koji se obično smatra katalizatorom bull marketa, imovina je zapravo imala slabiju izvedbu nakon halvinga.

Ethereum je doživio i regulatornu podršku američkog SEC-a, budući da je agencija prošlog mjeseca dala zeleno svjetlo spot ethereum ETF-ovima. Međutim, još nisu pokrenuti i cijena je izgubila gotovo sve dobitke koji su došli nakon pozitivnih vijesti.

I bitcoin i ethereum pali su za oko 10 posto od svojih godišnjih vrhunaca i odvojili su se od američkih tržišta dionica. Ipak, vrijedi spomenuti da su, iako su u padu posljednjih tjedana, još uvijek u većem plusu od spomenutih indeksa.

Bitcoin je porastao za 50 posto od početka 2024., dok je ethereum porastao 54 posto u istom vremenskom okviru.

24. srpanj 2024 16:08