Kripto
StoryEditor

U kripto sektoru se počinju pojavljivati posljedice bankrota FTX-a

18. Studeni 2022.
foto Shutterstock

Genesis Global Capital, kreditni ogranak kripto diva Genesisa, objavio je u srijedu da je privremeno obustavio otkupe i izdavanje novih kredita. Tvrtka je navela ‘ekstremnu dislokaciju tržišta‘ i gubitak povjerenja industrije uzrokovan kolapsom vodeće kripto mjenjačnice FTX prošlog tjedna. 

- Svjesni smo koliko je protekli tjedan bio izazovan zbog utjecaja vijesti o FTX-u. U Genesisu smo u potpunosti usredotočeni na to da učinimo sve što možemo kako bismo služili našim klijentima i snalazili se u ovom teškom tržišnom okruženju - tweetao je službeni Twitter račun Genesisa.

Iako je budućnost Genesisovog kreditnog poslovanja dovedena u pitanje, tvrtka tvrdi da su drugi dijelovi tvrtke još uvijek u dobrom stanju. Trenutačno su usluge trgovanja spot i izvedenicama i dalje u potpunosti operativne. Tvrtka je također naglasila da je Genesis Global Trading samostalno kapitalizirano i upravljano, što znači da potencijalna insolventnost ne bi utjecala na druge dijelove poslovanja.

Kao rezultat Genesisovog pauziranja poslovanja kreditiranja, kripto mjenjačnica Gemini zaustavila je svoj Earn program. Korisnici Geminia s imovinom položenom u program Earn više neće moći primati svoja sredstva natrag u roku od pet radnih dana, kako je navedeno u ugovoru usluge. Gemini Earn omogućuje kupcima da pozajmljuju svoje kriptovalute Genesisu kako bi zaradili prinose do 8 posto godišnje. 

- Surađujemo s timom Genesisa kako bismo pomogli kupcima da što prije vrate svoja sredstva iz programa Earn. Pružit ćemo više informacija u narednim danima – tweetao je u utorak službeni Twitter profil Geminia.

Kao i Genesis, Gemini je uvjerio kupce da to nije utjecalo na druge dijelove poslovanja.

- Gemini je mjenjačnica punih rezervi i skrbnik. Sva sredstva kupaca koja se drže na mjenjačnici drže se u omjeru 1:1 i dostupna su za povlačenje u bilo kojem trenutku - navodi se.

Genesis i Gemini najnovije su tvrtke pogođene kolapsom FTX-a, ali vjerojatno neće biti posljednje. Carstvo FTX-a sastojalo se od nekoliko različitih, ali međusobno povezanih tvrtki. Kao i kod kolapsa terra ekosustava i kripto hedge fonda Three Arrows Capital ranije ove godine, vjerojatno će proći neko vrijeme prije nego što sve pogođene strane budu izložene. 

26. travanj 2024 05:18