Kripto
StoryEditor

Velika Britanija vidi ‘ogroman potencijal‘ u kriptu i želi postati globalno kripto središte

05. Travanj 2022.

Britanski ministar financija Rishi Sunak zatražio je od Kraljevske kovnice novca da izda NFT koji označava vladin pristup usmjeren na budućnost u pogledu kripto imovine.

Govoreći na Globalnom financijskom samitu Innovate Finance, ekonomski tajnik u Ministarstvu financija John Glen otkrio je da je ministar Rishi Sunak zadužio Kraljevsku kovnicu novca da stvori NFT do ljeta. Glen je kazao kako je NFT simbol pristupa usmjerenog na budućnost koji je vlada odlučna poduzeti, dodajući kako će uskoro biti dostupno više detalja.

Otkrio je i da je vlada Velike Britanije vidi 'ogroman potencijal' u kriptu, te želi da zemlja postane globalno središte industrije.

- Nikada u povijesti trgovine nije postojao izum tako 'hyped' i neshvaćen kao dlt (distributed ledger technology) i blockchain. Radi jednostavnosti, koristit ću sveobuhvatni  izraz 'kripto' ili 'kripto-tehnologije'. Ali ono što mislim je izvanredna, temeljna tehnologija koja čini kripto mogućim i za koje možemo biti prilično sigurni da će imati duboke učinke na više domena - izjavio je Glen.

Prema Glenu, britanska vlada ima novi, detaljan plan za stvaranje fleksibilnog i dinamičnog regulatornog okruženja koje bi funkcioniralo za sve. Prvi dio tog plana je uvođenje određenih stablecoina u okvir plaćanja i stvaranje uvjeta za izdavatelje stabilnih kriptovaluta i pružatelje usluga za poslovanje i rast njihovih tvrtki u zemlji.

- Željeli smo se, u prvom slučaju, usredotočiti na područja neposrednog potencijala i zabrinutosti u kripto sferi, otuda i naš rad na stablecoinima - rekao je Glen predstavnicima FinTech industrije na konferenciji.

U priopćenju Ministarstva financija od ponedjeljka navodi se kako vlada planira razmotriti reguliranje stablecoina, iako nisu precizirani detalji.

- Uz odgovarajuću regulativu, stablecoini bi mogli poslužiti kao učinkovitije sredstvo plaćanja i proširiti izbor potrošača - navodi se u priopćenju.

Glen je također rekao da vlada planira stvoriti okvir koji se odnosi na pravni status decentraliziranih autonomnih organizacija (dao). Cilj je pomoći Velikoj Britaniji ostati na vrhuncu pravnih inovacija, rekao je Glen, baš kao što je Velika Britanija učinila s društvima s ograničenom odgovornošću u 19. stoljeću, ne dijeleći više detalja o tome kako bi taj okvir izgledao.

U priopćenju Ministarstva financija navodi se da vlada planira riješiti specifična pitanja oporezivanja u vezi s DeFi zajmovima i ulaganjem kako bi uklonila sve destimulacije za financijsku industriju zemlje. U priopćenju je objavljeno i da Velika Britanija planira uspostaviti 'pješčanik' infrastrukture financijskog tržišta kako bi se tvrtkama omogućilo eksperimentiranje i inoviranje. Britanska uprava za financijsko ponašanje također će održati sprint s ključnim osobama iz industrije kako bi prikupila stajališta o reguliranju prostora. 

- Moja je ambicija učiniti Veliku Britaniju globalnim središtem za tehnologiju kripto imovine, a mjere koje smo danas naveli pomoći će osigurati da tvrtke mogu ulagati, inovirati i širiti se u ovoj zemlji. Ovo je dio našeg plana da osiguramo da se industrija financijskih usluga uvijek nalazi na čelu tehnologije i inovacija - kazao je Sunak u priopćenju.

26. travanj 2024 03:41