Kripto
StoryEditor

Vitalik Buterin donirao pet milijuna dolara u etheru ukrajinskim dobrotvornim udrugama

08. Travanj 2022.

Vitalik Buterin donirao je ovog tjedna kriptovalute vrijedne 5 milijuna dolara dvjema ukrajinskim dobrotvornim organizacijama. Nije osobno najavio donacije, no transakcije su 6. travnja objavile Aid for Ukraine i udruga Unchain Fund.

Buterin je donirao 2.5 milijuna dolara svakoj dobrotvornoj organizaciji. Podaci o transakcijama pokazuju da je Buterin poslao donacije u tri transakcije od 750, 250 i 500 ethera sa svoje ethereum adrese vitalik.eth.

Dobrotvornim sredstvima upravlja Ministarstvo digitalne transformacije te zemlje. Alex Bornyakov, zamjenik ministra tog odjela, priznao je Buterinovu donaciju na Twitteru.

- Posebna zahvala Vitaliku Buterinu što je stao uz Ukrajinu - napisao je Bornyakov.

Buterin je dao komentare o ratu, nazvavši sukob 'zločinom protiv ukrajinskog i ruskog naroda' 23. veljače. Kasnije je tvrdio da drugi ratovi 'nisu valjan izgovor da se ne brine o Ukrajincima' 9. ožujka. Također je distancirao vlastite komentare od Ethereum zaklade, navodeći da je ethereum neutralan, ali on nije.

Ukrajini donirano više od 100 milijuna dolara

Razni drugi pojedinci i tvrtke u kripto industriji također su dali donacije. Binance se obvezao donirati 10 milijuna dolara za ukrajinsku pomoć. Kraken je osigurao 1.000 dolara u bitcoinu ukrajinskim korisnicima koji su se registrirali u određenom roku.

Jack Dorsey, bivši izvršni direktor Twittera, a trenutno izvršni direktor Blocka (bivši Square), donirao je Ukrajini 7 milijuna dolara putem svoje dobrotvorne organizacije #StartSmall u ožujku.

Prema SlowMistu, ukrajinska vlada sada je prikupila više od 66 milijuna dolara donacijama kriptovaluta. Još 37 milijuna dolara otišlo je dobrotvornim organizacijama za ukupno 103 milijuna dolara.

Sredstva su, kako se izvješćuje, utrošena na vojne zalihe, potporu izbjeglicama i ključne zalihe kao što su hrana, voda i plin.

20. travanj 2024 12:59