Tvrtke i karijere
StoryEditor

Enna grupa Pavla Vujnovca u Upravnom odboru Fortenove

05. Ožujak 2021.
Abstract Image of Business People's Silhouettes in a Meetingfoto Shutterstock

Prije točno godinu dana Pavao Vujnovac je putem ENNA grupe ušao u vlasničku strukturu Fortenova grupe, otkupivši 6,4 posto vlasničkih udjela od malih dioničara i banaka. Godinu dana kasnije putem svog financijskog direktora Damira Spudića, ulazi u Upravni odbor Fortenove. Spudić je član Uprave i financijski direktor ENNA grupe, zamjenik predsjednice NO-a Pevexa (u kojem je Vujnovac većinski dioničar) te jedan od tri partnera u tvrtki ENNA Agro, čija je osnovna djelatnost trgovina žitaricama i uljaricama i koja je vlasnik ENNA Fruita. Tvrtka ENNA Agro, naime, postala je dobavljač voća i povrća za Konzum koji posluje u sastavu Fortenova grupe.

Osim Spudića, kao još dva neizvršna nova člana u Upravnom odboru Fortenova u priopćenju od četvrtka spominje Romana Goltsova i Daniela Guseva, a navodno su obojica iz Sberbanke. Ako Skupština koja je najavljena za idući petak potvrdi njihovo imenovanje, broj članova UO povećava se sa sedam na devet (u međuvremenu je iz UO otišao Miodrag Borojević). Prođe li u petak sve kako je UO zamislio, osim u Upravnom odboru, Sberbanka će imati i veći udio u Fortenova grupi jer bi Sberbank dionice iz Mercatora mijenjala za udjele u Fortenovi pa bi tom zamjenom udio Sberbanka u vlasništvu narastao na 44 posto.

Skupština u petak mora donijeti jednu važnu odluku i to o novom zaduživanju kod HPS-a i VTB-a (i to do vrtoglavih 390 milijuna eura), namijenjenih integraciji Mercatora i vraćanju dugova slovenskim bankama.

Jedan od preduvjeta za proširivanje financijskog aranžmana kod ruskih banaka bila je prodaja Leda, za kojeg je, kako je zadnje objavljeno, Nomad Foods spreman dati 600 milijuna eura, svotu s kojom Fortenova može biti više nego zadovoljna.

U sustavu postoje i aktualne menadžerske promjene u Zvijezdi plus, gdje je, prema podacima Sudskog registra, Tomislav Alagušić zamijenio Tihomira Adama na mjestu direktora.

18. travanj 2024 16:57