Klub izvoznika
StoryEditor

EK uvodi anti damping carine na uvoz čeličnih spojnih elemenata, DIV Grupa planira udvostručiti izvoz

17. Veljača 2022.

Europska komisija je u svom glasniku objavila odluku o definitivnom uvođenju anti damping carine na uvoz čeličnih spojnih elemenata u zemlje Europske unije, a koji su proizvedeni u Kini. Uredba ima oznaku EU 2022/191.

Nakon višegodišnjeg postupka istraživanja i analize u čemu je, kao jedan od najvećih proizvođača standardne vijčane robe aktivno kroz udrugu europskih proizvođača Europski institut za industrijske spojne elemente (www.EIFI.org) sudjelovala i DIV Grupa, Europska komisija je donijela uredbu o primjeni zaštitne carine do 86,5 posto kako bi neutralizirala nelojalnu konkurentnu poziciju proizvođača iz Kine, a kojom su europski proizvođači, u hrvatskom slučaju DIV Grupa konačno dobili priliku za ravnopravnu tržišnu utakmicu.

- Ulaganjem u proizvodne pogone ukupno vrijedne 55 milijuna eura koje smo realizirali i otvorili još 2013. godine za vrijeme kada je na snazi bila slična ovakva uredba koja je povučena 2016. godine omogućila je tada zapošljavanje oko 500 zaposlenika u gradu Kninu te naznaku daljnjeg razvoja, ulaganja i perspektive. Nakon ukidanja te prve zaštitne carine zbog proceduralne greške, cijelo smo vrijeme kroz udrugu Europskih proizvođača aktivno sudjelovali u pripremi vraćanja zaštitne carine te nastavka perioda rasta proizvodnje, zapošljavanja i izvoza u zemlje EU što se pokazalo kao dugotrajan, ali uspješan pothvat.

Nakon gotovo šest godina mukotrpnog održanja statusa održivog proizvođača u kojem smo unatoč nelojalnoj konkurenciji uspjeli unaprijediti svoj sustav upravljanja kvalitetom i sigurnošću, pred nama je konačno period ostvarivanja ranije planirane maksimalne profitabilnosti nakon povrata tako velike investicije. Imajući na umu naše trenutačne kapacitete, potrebe tržišta u zemljama EU, pred nama je novo razdoblje u kojem ćemo svoje planove moći realizirati s maksimalnim vrijednostima proizvodnog učinka, osiguravajući svojim kupcima unutar EU kontinuiranu konkurentu opskrbu standardnim spojnim elementima, čime će isti osim konkurente cijene imati i mogućnost znatno kraćih vremena isporuke odnosno dobave izbjegavajući danas vrlo nestabilne, skupe i dugotrajne transportne rute i puteve - objavili su iz DIV Grupe. 

DIV grupa će svoje poslovanje obogatiti daljnjim ulaganjem u dodatne nove proizvodne kapacitete, već razrađene do visine od 50 milijuna eura te poglavito u maksimiranje izlaznih veličina u postojećim resursima čime ćemo biti u mogućnosti povećati uspješnost ukupnog poslovanja gradeći temelje daljnjeg rasta.

- Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da su se svi naši napori, uporno održanje vrlo teške pozicije proizvođača standardne vijčane robe proteklih godina isplatili tako da smo suočeni s praktično neograničenim mogućnostima napretka, konačne naplate teškom mukom stvorene pozicije i uloge na tržištu. Procjena DIV Grupa je da će se naš izvoz samo standardne vijčane robe u budućem razdoblju udvostručiti na preko 60 milijuna eura godišnje, s dugoročnim planom i daljnjim ulaganjima i preko 100 milijuna eura godišnje čime će i naš kninski pogon znatno dobiti na značaju ne samo u hrvatskim nego i u europskim i svjetskim okvirima - zaključuju iz DIV Grupe

24. travanj 2024 05:09