Klub izvoznika
StoryEditor

Klub izvoznika: Povratak na staro neće biti brz i jednostavan

27. Travanj 2020.
Liderov Klub izvoznika

Usprkos zabrani okupljanja zbog epidemije koronavirusa, Lider je, naravno zahvaljujući tehnologiji, organizirao prvi virtualni sastanak svog Kluba izvoznika, iako je glavni urednik Miodrag Šajatović izrazio nadu da će to biti i zadnji održan na ovaj način. Načelni je dojam nakon ovog 'video okupljanja' s ciljem razmjene mišljenja između poduzetnika i predsjednice Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Tamare Perko, da se hrvatski izvoznici drže 'iznad vode', ali i da tijekom narednih šest do 12 mjeseci slijede veliki izazovi u povratku na razine poslovanja prije uvođenja mjera ograničavanja.

Perko je ukratko predstavila sve mjere i instrumente koje HBOR u ovom trenutku ima na raspolaganju s ciljem pomoći domaćim gospodarstvenicima, uključujući moratorije, reprograme, kredite za održavanje likvidnosti portfeljne police osiguranja, postojeće programe, ali i neke nove. Naglasila je kako za dobivanje kredita za tvrtke čije je poslovanje pogođeno epidemijom treba imati 'COVID score' koji izrađuje FINA. Takvi krediti podijeljeni su u tri skupine: okvirni krediti bankama (uz kamatu od nula posto), krediti u suradnji s bankama gdje se rizik dijeli popola (nula posto kamate na HBOR-ov dio kredita u prvoj godini) te izravni krediti HBOR-a namijenjenih turističkom sektoru (nula posto kamate u prve tri godine).

Darko Pappo iz DIV grupe rekao je kako poslovanje s vijcima trpi veliko usporavanje zbog zamrzavanja glavnih tržišta, dok brodogradnja i željeznički program nisu toliko jako pogođeni. Problem bi u brodogradnji bio daleko veći, istaknuo je, da nisu uspjeli rigoroznim mjerama spriječiti proboj virusa u pogon jer bi to onda bio velik problem. Značajan pad prometa iskusio je i DHL, poručila je direktorica Srebrenka Saks, ali i izrazila optimizam zbog polaganog otvaranja ključnih tržišta u Europskoj uniji, kao i Kine. S druge strane, AD Plastik morao je zatvoriti dobar dio proizvodnje zbog naglog nestanka potražnje u autoindustriji, premda su u pogledu likvidnosti zasada u solidnoj poziciji zahvaljujući korištenju dostupnih mjera, ustvrdio je financijski direktor Josip Divić. Ipak, za ponovno pokretanje proizvodnih aktivnosti trebat će dodatnu likvidnost, a s onime što nudi HBOR nije bio impresioniran. Konkretno, nula posto kamata samo u prvoj godini i samo na dio kredita činilo mu se prekratko, pogotovo uspoređeno s tri godine dostupne turističkom sektoru.

Tiskaru Radin Print na površini drže katalozi i časopisi, no opseg posla je osjetno pao, a poseban problem predstavljaju odgođene narudžbe za koje je materijal već nabavljen i treba biti plaćen, rekla je direktorica Sanja Pušec. Iz tog razloga, nastavila je, Radin će trebati brzu likvidnost na što je Perko pojasnila da su se upravo zato odlučili u HBOR-u ići preko komercijalnih banaka jer se time dobiva na brzini. U protivnome HBOR bi postao usko grlo zbog velikog broja zahtjeva čime bi proces odobravanja kredita bio usporen. Zahvaljujući širokom rasponu proizvodnih linija, Badel u nekim segmentima poslovanja bilježi pad, a u nekima rast Kako je pojasnio direktor Darko Knez, suprotno dojmu koji se mogao dobiti u medijima, prodaja alkoholnih pića drastično je pala, posebice u HORECA kanalu koji je praktički potpuno presušio. Proizvodnja dezinficijensa, očekivano, skočila je, kao i program za čišćenje, pa je u tom segmentu čak i pojačana proizvodnja.

Osnivača Carwiza Krešimira Dobrilovića najviše je zanimalo zašto se rent-a-car kompanije nije uvrstilo u potencijalne primatelje kredita u turističkom sektoru, s obzirom na to da je turizam ključan za poslovanje takvih tvrtki u Hrvatskoj, na što mu je Perko odgovorila da HBOR ne smatra rent-a-car tvrtke dijelom turističkog sektora zato što je tako naznačilo Ministarstvo turizma koje nije navelo taj tip djelatnosti u klasifikaciji povezanih djelatnosti s turizmom. Imajući u vidu zaista nesvakidašnjem stanje na tržištu nafte, INA je suočena s padom potražnje i zato očekuje maksimalno ubrzanje svih procedura i smanjenje javnih davanja kako bi se održala likvidnost i mogle realizirati investicije nužne za ponovno pokretanje ekonomije, poručio je Emaunel Kovačić iz INA-e. Investicije koje se tiču klimatskih ciljeva Europske unije i financiraju se putem europskih sredstava nastavljaju se, dodao je, i obveze kompanije u tom smislu bit će ispunjene.

Što se Odašiljača i veza tiče, krizu su najviše osjetili posredno kroz probleme televizijskih i radio nakladnika kojima su drastično pali prihodi od oglašavanja i stoga su prisiljeni osloniti se na pomoć OiV-a. Jednako tako, uvođenje novog digitalnog formata DVB-T2/HEVC sustava odgođeno je odlukom HAKOM-a do kraja godine, rekao je Tigran Vržina iz OiV-a. Upitani očekuju li i kada povratak poslovanja na staro, svi su odgovorili potvrdno, no uz ogradu da povratak sigurno neće biti brz i jednostavan, kao i da dosta toga ovisi o trajanju mjera ograničenja.

25. travanj 2024 02:33