Klub izvoznika
StoryEditor

Potpuno je automatizirano (bivše) najviše radno mjesto u Hrvatskoj

25. Rujan 2021.
Mate Botica, direktor OiV-a
OiV je ulaganjem u infrastrukturu u proteklih deset godina počeo automatizirati objekte da bi istodobno optimirao troškove i upotrebu ljudskih potencijala. Početkom ovog mjeseca automatiziran je i objekt Biokovo

Početkom ovog mjeseca OiV-ov objekt Biokovo prešao je u automatizirani način rada, čime je uspješno dovršen proces automatizacije OiV-ovih objekata.

OiV je ulaganjem u infrastrukturu u proteklih deset godina započeo automatizaciju objekata kako bi istodobno optimirao troškove i korištenje ljudskih resursa. Razvojem i modernizacijom tehnologije nadograđen je sustav daljinskog nadzora i upravljanja te su na taj način potpuno automatizirani objekti na kojima su u svrhu održavanja sustava dežurali zaposlenici. Tako je 31. kolovoza 2021. bio posljednji dan rada čitave posade objekta Biokovo koji se nalazi na vrhu Sv. Jure u sklopu Parka prirode Biokovo te ga je do sada krasila titula 'najvišega radnog mjesta u Hrvatskoj'.

Automatizacija objekta projekt je koji se provodi u nekoliko faza, a sastoji se od snimanja i analize postojećeg stanja, definiranja projektnog tima i pripremnih radnji te realizacije, a na kraju i povlačenja stalnog dežurstva odnosno zaposlenika s objekta. Nakon završetka projekta slijedi razdoblje probnog rada u novom režimu, što podrazumijeva pojačanu kontrolu i nadzor funkcioniranja objekta. Biokovo je, kao i ostali automatizirani objekti, povezano na integrirani sustav tehničke zaštite kojim se povećava stupanj sigurnosti tih objekata, pojednostavnjuje nadzor te omogućava pravodobno uočavanje potencijalno opasnih situacija. 

20. travanj 2024 01:51