Lider invest
StoryEditor

[VIDEO] Pogledajte najbolju veliku proizvodnu investiciju u Hrvatskoj 2021.

27. Listopad 2021.
UPP terminal

Najbolja velika proizvodna investicija u Hrvatskoj 2021. godine je, prema procjeni stručnog žirija Lider investa, 234 milijuna eura vrijedno ulaganje LNG-a Hrvatska u izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin i konverziju FSRU broda u Omišlju na Krku. 

Ovogodišnji ciklus Lider investa, projekta poslovnog tjednika Lider čiji je cilj promicati ulaganja koja otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost, završio je svečanom manifestacijom na kojoj su najboljim proizvodnim investicijama dodijeljene nagrade.

Nagradu 100% Lider invest za veliku investiciju dobila je tvrtka LNG Hrvatska koja je početkom ove godine u rad pustila terminal za ukapljeni plin.

- Tvrtka LNG Hrvatska je, unatoč pandemijskim okolnostima, dovršila izgradnju terminala i konverziju FSRU broda u zadanom roku te je početkom godine terminal započeo s komercijalnim radom. Ukupna vrijednost investicije iznosi 234 milijuna eura, a njezina realizacija omogućila je novi siguran i pouzdan izvor prirodnog plina za tržište u RH i okruženju - istaknuo je direktor LNG Hrvatska Hrvoje Krhen, koji je u utorak preuzeo nagradu Lider invest od voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ogniana Zlateva.

Tom je investicijom, koja je financirana vlastitim sredstvima, sredstvima iz državnog proračuna i EU fondova, otvoreno 12 novih radnih mjesta, a do kraja prve godine poslovanja očekuje se prihod od 267 milijuna kuna.

- U početnoj plinskoj godini, koja traje do 30. rujna, LNG terminal je na tržište isporučio 1,1 milijardu prostornih metara prirodnog plina. Time je u prvih devet mjeseci rada omogućio opskrbu gotovo 50 posto hrvatskog tržišta, a razvojem daljnjih usluga omogućuje razvoj cjelokupnog poslovanja prirodnim plinom u ovom dijelu Europe - dodao je Krhen.

Pogledajte kako izgledaju UPP terminal i FSRU brod u Omišlju na Krku.

Kako je nastajao UPP terminal

Terminal za ukapljeni prirodni plin sastoji se od broda za ukrcaj, skladištenje, istovar te uplinjavanje UPP-a (FSRU ship 'Floating storage and regasification unit') te kopnenog dijela Terminala zajedno sa 4,2 km otpremnog plinovoda do plinskog čvora Omišalj koji je ulazna točka u plinovodni sustav Republike Hrvatske.

Radovi na izgradnji Terminala započeli su u travnju 2019. godine i to izgradnjom pilota utvrdica koje u cjelini čine pristan na koji se privezuje FSRU brod LNG Croatia. Paralelno s gradnjom pristana krenule su sve aktivnosti na gradnji otpremnog plinovoda, vodovoda, upravljačke zgrade te protupožarnog spremnika. Nastavno na uspješno provedeni postupak nabave FSRU broda, početkom 2020. godine, brod za prijevoz UPP-a 'Golar Viking' uplovio je u brodogradilište u Kini gdje je započeta preinaka iz broda za prijevoz UPP-a u FSRU brod. Radovi na preinakama podrazumijevali su ugradnju nove opreme pomoću koje se na brodu provode aktivnosti uplinjavanja UPP-a.

Do studenog 2020. godine završili su svi radovi na kopnenom dijelu Terminala te je FSRU brod LNG Croatia također stigao u Hrvatsku na završne radove preinake broda. Do 31. prosinca 2020. godine nakon odrađenih svih testiranja i pokusnog rada, Terminal za UPP dobio je potrebne uporabne dozvole te je sve bilo spremno za 01. siječnja 2021. godine i dolazak prvog broda za prijevoz UPP-a.

18. travanj 2024 19:45