Lidertrend
StoryEditor

Bill i Melinda Gates potvrđuju trend srebrnih razvoda

11. Svibanj 2021.
Melinda i Bill Gates
Iako se u prosjeku najviše razvode partneri stari oko 40 godina, udjel bračnih parova koji su u kasnim pedesetim ili šezdesetim godinama se od devedesetih do danas utrostručio

Za ljubitelje žute štampe, razvod jednog od najmoćnijih parova na svijetu, Billa i Melinde Gates, nedvojbeno je jedan od događaja godine. Osim što mediji pišu o tome je li za bračni krah kriva fatalna prevoditeljica ili pak koliko će milijardera koštati potpisivanje papira za razvod, taj je događaj potvrdio još jedan zanimljiv trend - trend srebrnih razvoda (silver splitting). Naime, iako se u prosjeku najviše razvode partneri stari oko 40 godina, udjel bračnih parova koji su u kasnim pedesetim ili šezdesetim godinama od devedesetih do danas se utrostručio. Iako ne postoje (barem ne javni) podaci o tome koliko se starijih partnera razvelo u Hrvatskoj, stručnjaci su uvjereni da je taj trend prisutan u čitavom svijetu te će se broj srebrnih razvoda nastaviti povećavati.

Potraga za srećom

Kako je nedavno zapisao Guardian, na taj trend utječe niz čimbenika, ali dva su posebno dominatna. Za početak, velik broj parova se odlučuje razvesti nakon što im djeca odlete iz gnijezda. Za mnoge roditelje to je prilično izazovna faza - valja se ponovno naviknuti na suživot (samo) s partnerom, na nedostajanje, pa čak i višak vremena za sebe. Budući da su mnogi odabrali biti u braku samo zbog djece, nakon što ona odu na svoj put, ohrabre se zakoračiti i u novu, vlastitu budućnost, onu bez bračnog partnera.

Drugi razlog je, jednostavno, duži životni vijek. Budući da je očekivana prosječna životna dob 80 godina, mnogi partneri shvate da imaju još 20 ili 30 godina života i ne žele ga provoditi u nezadovoljstvu, braku koji ih ne čini sretnima, ne ispunjava njihove potrebe.

Kako piše Guardian, izjava iz priopćenja Gatesovih da 'ne vjeruju da više mogu rasti zajedno u sljedećoj fazi života' potvrđuje da oni, baš kao i prosječni zemljani, vjeruju da im život ne staje u kasnim pedesetima ili šezdesetima. Zapravo, i u toj dobi su još uvijek itekako gladni promjene, a razvod doživljaju kao posljednju šansu da pronađu vlastitu sreću i žive ispunjeno. Zanimljivo je da iako su srebrni razvodi financijski izazovniji (partneri često imaju više toga za izgubiti, zbog dobi nisu u mogućnosti steći veće prihode), u prosjeku su i manje konfliktni. U svakom slučaju, statistika pokazuje da će broj starijih koji se odlučuju na razvod nastaviti rasti i to uopće nije loša stvar, jer, kako zaključuje Guardian, s činjenicom da netko nije za vas bolje se suočiti i u kasnijoj dobi nego se ne suočiti uopće.    

20. travanj 2024 18:37