Lidertrend
StoryEditor

Da bismo bili produktivni moramo znati ne raditi ništa

12. Travanj 2021.
Donosimo tri taktike koje pomažu borbi protiv zamora produktivnošću i koje nas čine produktivnijima, a posao smislenijim

Kako biti produktivan, možda je pitanje za milijun dolara koje muči radnike i njihove šefove otkad je svijeta i posla, ali u ovo pandemijsko doba dobiva posebnu dimenziju. Kako uopće biti produktivan kod kuće? Kako takva produktivnost izgleda? Možemo li naučiti usporiti? Trebamo li usporiti? Hoće li ovako izgledati ostatak mog života? Ta i slična pitanja postavio je osnivač platforme Jot Form Aytekin Tank koji je za Fast Company odlučio otkriti taktike za borbu protiv 'zamora produktivnošću' ili 'productivity fatiguea'. Za početak, savjetovao je da svaka duša danas treba redefinirati pojam produktivnosti - to ne znači da u danu trebamo obaviti što više zadataka već kontinuirano obavljati zadatke koji su bitni. A, složit ćete se, takvih u danu i nema previše. Također, umjesto da si konstantno podižemo letvicu i zadajemo si sulude ciljeve, trebali bismo se usredotočiti na napredak, jer upravo nas to čini produktivnijim i motiviranijim na duge staze. Budući da to redefiniranje ne dolazi preko noći Tank je ponudio tri taktike koje pomažu u borbi protiv 'zamora produktivnošću', čine nas produktivnijima i, nadajmo se - sretnijima:

1. Dobro odmorite mozak

Možda ste pokušali s digitalnim detoxom i, primjerice, izbjegavali koristiti uređaje subotom. To je dobra ideja, ali Tank je uvjeren da bismo trebali drastično smanjiti količini sadržaja kojeg konzumiramo tijekom cijelog tjedna. Devedesetih godina prošlog stoljeća, psihijatrica Nancy C. Andreasen osmislila je termin REST (random episodic silent thought) kojom definira slobodne asocijacije koje se javljaju u umu tijekom opuštanja. Budući da psihijatrica surađuje s pojedincima iz, takozvanih, izazovnih područja (znanstvenici, umjetnici, matematičari), zaključila je da je to prepuštanje nasumičnim mislima velik izvor njihove kreativnosti. Drugim riječima, produktivnost treba svježe gorivo, svježe misli koje javljaju tijekom dubokog odmora, u tišini. Stoga, želimo li obaviti smislen posao, trebamo isprazniti mentalne police i prepustiti se protoku nasumičnih misli.

2. Usvojite 'niksen'

Kako biste osvježili um tijekom dana, valjalo bi razmisliti o novoj filozofiji življenja, uz bok hyggeu, ikigaiju ili friluftslivu - niskenu ili nizozemskom načinu činjenja - ničega. Kad obavite jedan zadatak i prije no što se bacite na drugi, pokušajte zastati na trenutak. Pokušajte zatvoriti oči i osjetiti sunce na licu. Pokušajte napraviti ručak u tišini; bez muzike, podcasta ili telefonskog poziva. Postoji razlog zašto se najbriljantnije ideje događaju pod tušem; umu trebaju trenuci kad ne misli ni o čemu. Tank je svjestan da 'niksen' zvuči kao neki pomodan trik, ali, zaista, vrijeme provedeno radeći ništa rekalibrira produktivnost. Osim toga, pomaže da se sjetimo da nismo mašine koje dišu samo kako bi ispunjavale zadatke.

3. Otkrijte što vas raduje

Dok opsesivno razmišljamo o produktivnosti, ne uspijevamo primijetiti dnevne prilike za radost. Pandemija nas je podsjetila na to da jednostavne užitke poput kave s prijateljima ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Posao je još jedna prilika da istražimo što je to, koje su to 'male' stvari koje nas čini sretnim. Posao je i privilegija, naravno, ali ako pratimo svoju znatiželju, istražimo koje sve vještine imamo i upustimo se u kreativan rizik, stres će nestati, a produktivnost poteći. Meditacija, nastavlja Tank, također je jedan od alata uz pomoć kojeg možemo otkriti što nas raduje, što je bitno. Slušanje daha daje jasnoću i novu perspektivu onoga što radimo i što možemo bolje.

20. travanj 2024 13:23