Lidertrend
StoryEditor

Disney planira postati najsretnija destinacija u metaverseu

23. Studeni 2021.
Današnji su napori usmjereni na spajanje fizičkog s virtualnim svijetom te pričanje priča bez granica u Disney Metaverseu, kazao je investitorima CEO Disneya Bob Chapek

I Mickey Mouse kreće u metaverse! Tim je riječima izvršni direktor Disneyija, Bob Chapek najavio novu eru poslovanja kompanije koja se priprema za tehnološki iskorak u virtualni svemir. Otkako je CEO Facebooka (Mete) Mark Zuckerberg najavio da će njegova kompanija odsad biti posvećena razvoju tog robusnog, trodimenzionalnog svemira u kojem će raditi i živjeti digitalni avatari, metaverse je postao prilično popularna destinacija i drugim velikim kompanijama. Osim divova poput Robloxa i Epic Gamesa ili pak Microsofta, sad je i Disney najavio izgradnju svoje verzije svemira o kojem se dosad pisalo samo u SF romanima.

Skupe greške

Kako prenosi Reuters, Chapek je u nedavnom obraćanju investitorima objasnio da je plan osvajanja te nove digitalne fronte usklađen s dugom poviješću brenda kao tehnološkog inovatora. Naime, daleke 1928. Disney je kreirao prvi animirani film sa zvukom – Parobrod Willie (Steamboat Willie), a ulazak u svijet metaversa samo je nastavak te tradicije inovacija koje mijenjaju svijet.

– Današnji su napori usmjereni na spajanje fizičkog s virtualnim svijetom te pričanje priča bez granica u našem Disney Metaverseu – kazao je Chapek koji meta-svemir zamišlja kao svojevrsnu ekstenziju streaming servisa Disney+, prazno trodimenzionalno platno za novu vrstu storytellinga.

Iako su u Disneyu prilično uzbuđeni oko te 'nove fronte', nisu im baš svi dosadašnji digitalni eksperimenti tekli glatko. Kako se prisjeća Reuters, online mreža za djecu, Club Penguin, ugašena je 2017.; 563,2 milijuna dolara vrijedna akvizicija Playdoma pokazala se potpuno promašenom, a ni kupovina Maker Studiosa (platili su ga pola milijarde dolara) nije donijela očekivane prihode. Ostaje se nadati da će metaverse biti nešto drugačija priča, posebno uzme li se u obzir da veliki tehnološki i igrači iz svijeta zabave također planiraju okupaciju tog virtualnog svemira.

23. travanj 2024 17:00