Lidertrend
StoryEditor

Lamborghini odao počast kultnom modelu Countach

22. Kolovoz 2021.
Lamborghini Countach LPI 800-4 _1
Nova verzija zadržala je elemente dizajna kultnog modela prvi put predstavljenog još prije 50 godina i u njoj je najbolje iz prošlosti upareno s modernom tehnologijom koja se temelji na Sianu FKP 37 i Aventadoru

Kao što je i obećao, iz radionica Lamborghinija na okrugli, 50. rođendan kultnog modela Countach izlazi nova verzija tog hiperautomobila koji je originalno predstavljen na salonu automobila u Ženevi 1971. pod nazivom Lamborghini LP500 concept.

Novi Lamborghini Countach LPI 800-4 dostojanstveno odaje počast svom legendarnom prethodniku zadržavši najbolje od prošlosti te uparujući to s novim tehnologijama. LPI 800-4 zadržao je elemente dizajna kultnog modela i prisvojio modernu tehnologiju koja se temelji na Sianu FKP 37 i Aventadoru.

Sličnosti i razlike

Tako je novi Lamborghini zadržao trapezasta prednja svijetla, ravan nos, a tu su i retro šesterokutni lukovi kotača u koje sjedaju 20-inčni naplatci sprijeda i 21-inčni straga te vrata koja se otvaraju okomito. Straga dominira ogromni zračni kanal, difuzori od karbona, četverostruke ispušne cijevi te gornji usisnici koji stražnji kraj novog Lamba čine vizualno opasnim kako i treba biti kod jednog hiperautomobila. S modelom Sian novi Countach LPI 800-4 dijeli monokok od karbonskih vlakana kao i atmosferski 6,5-litreni V12 s hibridnom tehnologijom.

Samo 112 primjeraka

Sve to proizvodi 780 KS, a 48-voltni elektromotor dodaje još 34 KS. Motor je uparen sa sedamstupanjskim automatskim mjenjačem i pogonom na sva četiri kotača. Ta kombinacija, kažu iz Lamborghinija, omogućuje dostizanje stotke za 2,8 sekundi, do 200 km/h treba mu 8,6 sekundi, a maksimalna brzina zaustavlja se na velikih 355 kilometara na sat.

Unutrašnjost je obložena crvenom i crnom kožom, a svaki će klijent moći sam birati između četiri boje eksterijera i četiri unutarnje konfiguracije, kao i dodatne boje za tepihe, strop i šavove. Lamborghini Countach LPI 800-4 bit će proizveden u samo 112 primjeraka, a cijene još uvijek nisu otkrivene iako isporuka počinje već iduće godine.

25. travanj 2024 08:48