Lidertrend
StoryEditor

Lego raspisao nagradni natječaj vrijedan 140 milijuna za ideje koje pomažu djeci

16. Veljača 2022.
foto Shutterstock
Jedna od posljedica pandemije je stagnacija dječjeg socijalnog i emocionalnog učenja, a Lego se odlučio uloviti u koštac s tom ‘krizom ranog djetinjstva‘

Danski proizvođač igračaka za djecu, Lego lansirao je natječaj s prilično ambicioznim ciljem pronalaska rješenja koja će imati pozitivan učinak na živote djece te tako odgovoriti na 'globalnu krizu ranog djetinjstva'. Točnije, Lego Fondacija, neprofitna organizacija koja posjeduje četvrtinu Lega, ponudila je nagradni fond vrijedan 140 milijuna dolara koje će dobiti projekti, odnosno ideje koje pomažu djeci u krizi te adresiraju problem nedostatka usluga i podrške koje je dodatno pogoršala pandemija. Kako prenosi Guardian, od ožujka 2020. do veljače 2021., 167 milijuna djece iz 196 zemalja izgubilo je pristup odgojnom-obrazovnim ustanovama, a briga o razvojnim potrebama u potpunosti je pala na leđa skrbnika.

Odvažna filantropija

- Roditelji se bore kako zadržati krov nad glavom, u stresu su, rade od kuće i nerijetko vode brigu o više djece te imaju znatno manje vremena na raspolaganju – kazao je Guardianu dječji psihijatar sa Sveučilišta u Cambridgeu Paul Ramchanadi te dodao da je za zdravi neurološki razvoj svakog djeteta ključan njihov odnos sa starijima. Jedna od posljedica pandemije je, kako tvrdi, stagnacija dječjeg socijalnog i emocionalnog učenja.

Nedavno provedene studije potkrepljuju tezu Ramchanadija. Prema njima, kognitivni razvoj u ranom djetinjstvu počeo je opadati. Djeca rođena tijekom pandmije imaju nešto niži kvocijent inteligencije, a taj je gubitak vidljiviji kod djece koja potječu iz obitelji nižeg socio-ekonomskog statusa. Taj su trend u Legu nazvali 'krizom ranog djetinjstva' te povodom 90. godišnjice poslovanja odlučili učiniti nešto po tom pitanju, ali i problem učiniti vidljivijim kako bi se s njim u koštac ulovile i svjetske vlade. Uz pomoć vrijednog natječaja nazvanog 'Build a World of Play Challenge' planiraju prikupiti ideje koje će pomoći djeci diljem svijeta da odrastu u zdrave i sretne ljude. Kako je izjavila izvršna direktorica Lego Fondacije, Anne Brigitte Albrectsen, tu može biti riječ o tehnološkoj inovaciji koja poboljšava zdravlje obitelji s malom djecom, projektima koja naselja čini sigurnijima, održivijima, zelenijima ili pak idejama koje reduciraju stres kod odraslih, omogućavaju curicama jednak pristup obrazovanju, pomažu djeci s poteškoćama ili neurološkim izazovima. Kako je planirano, tri projekta (ideje) dobit će po 30 milijuna dolara, a dvije dvostruko manje. Ideje koje uđu među prvih deset finalista dobit će nešto manje od milijun dolara. U Legu nagradni natječaj zovu 'odvažnom filantropijom', jer smatraju da će pažnja koju dobiju potaknuti i druge investitore da se pozabave rješavanje krize ranog djetinjstva.

19. travanj 2024 23:14