Lidertrend
StoryEditor

Netflix ulaže 135 milijuna dolara u europsku kinematografiju

27. Veljača 2022.
Streaming div se obvezao da se tijekom tri godine uložiti po 45 milijuna dolara u francusku, odnosno europsku produkciju

Streaming div Netflix odlučio je ojačati svoju prisutnost (i prihode) u Europi te najavio da planira uložiti 45 milijuna godišnje kroz tri godine na snimanje europskih, a posebno francuskih filmova. Kako prenosi Variety, Netflix i francuski filmski ceh sklopili su dogovor o financiranju francuskih, odnosno europskih filmova koji će se, osim na servisu, prikazivati i u kino-distribuciji. Za to su ukupno izdvojili 135 milijuna dolara, a, kako je dogovoreno, financirani filmovi objavit će se na servisu 15 mjeseci od kino-premijere te biti dostupni maksimalno sedam mjeseci.

Povratak u Cannes

Dosad je Netflix morao čekati 36 mjeseci prije no što francuske filmove 'digne' na servis, a vjeruju da će s vremenom i za pojedine naslove skratiti vremenski okvir od dogovorenih 15 mjeseci. Prema planu, Netflix neće samo ulagati u filmove s velikim budžetom već najmanje 17 posto od 45 milijuna dolara godišnje mora biti na raspolaganju filmašima čiji budžet za snimanje ne prelazi četiri milijuna dolara. Također, četiri posto od godišnjih prihoda koje stekne u Francuskoj Netflix će 'vratiti' filmskoj industriji.

Kako navodi Hollywood Reporter, dogovor s francuskim filmskim organizacijama potreban je servisu da se vrati na filmski festival u Cannesu. Naime, prema pravilima, filmovi u konkurenciji moraju biti prethodno prikazani u francuskim kinima.

16. travanj 2024 16:38