Lidertrend
StoryEditor

Saudijska Arabija postala suvlasnik automobilskog brenda McLaren

20. Srpanj 2021.
Saudijski javni investicijski fond (PIF) u MacLaren je odlučio uložiti 400 milijuna funti u zamjenu za vlasnički udjel, dok je ostatak od 150 milijuna došao iz državnog fonda Bahreina

Britanski proizvođač automobila, kompanija McLaren, pribavila je 550 milijuna funti investicija i to od zemalja Zaljeva - Saudijske Arabije i Bahreina. Saudijski javni investicijski fond (PIF) u MacLaren je odlučio uložiti 400 milijuna funti u zamjenu za vlasnički udjel, dok je ostatak od 150 milijuna došao iz državnog fonda Bahreina, Mumtalakata postojećeg dioničara automobilske kompanije.

Oporavak brenda

Ovo je prilično dobra vijest za britansku kompaniju čije je poslovanje značajno ugrozila pandemija Covida-19. Kako su nedavno objavili, zbog loših poslovnih rezultata morali su otpustiti više od četvrtine svojih zaposlenika, prodati trećinu tima Formule One te čuveni tehnološki centar Woking i to za 170 milijuna funti.

Kako su u priopćenju izjavili iz McLarena, nakon niza kratkoročnih mjera koje su proveli u djelo tijekom prve pandemijske godine, došlo je vrijeme za provođenje dugoročnih strategija. Osim što su od spomenutih investitora pribavili priličan novac za sanaciju, njihov tim Formule 1 osvojio je treće mjesto 2021 Constructors Championshipu, a predstavili su i novu generaciju hibridnih super-automobila.

Inače, McLaren nije jedina automobilska kompanija koju 'podržava' saudijski PIF. Lani su uložili čak 1,3 milijarde dolara u proizvođača električnih automobila, start-up Lucid i zauzvrat dobili većinski udjel.

19. travanj 2024 14:33