Lidertrend
StoryEditor

Švedska vlada pokrenula agenciju za psihološku obranu od lažnih vijesti

08. Siječanj 2022.
Agencija planira identificirati, analizirati i odgovoriti na neprimjerene utjecaje i informacije usmjerene protiv Švedske i švedskih interesa

Švedska je odlučila slijediti francuski primjer te pokrenuti vladinu agenciju za borbu protiv lažnih vijesti i dezinformacija. Agencija za 'psihološku obranu' osnovana je, kako su objasnili u priopćenju, s ciljem obrane 'otvorenog, demokratskog društva i slobode mišljenja identificirajući, analizirajući i odgovarajući na neprimjerene utjecaje i informacije koje navode na pogrešan trag i usmjerene su protiv Švedske i švedskih interesa'. Sa svojih 45 zaposlenika usko će surađivati s medijima, vojskom i akademskog zajednicom te pružati potporu regijama, kompanijama i organizacijama u državi.

Internacionalni izvori

Kako prenosi Forbes, iz agencije su naveli da će nastojati ukloniti dezinformacije koje slabe otpornost zemlje i volju građana da se sami obrane, ali i negativno utječu na njihovu percepciju, ponašanje i donošenje odluka.  Psihološka obrana bi, kako tvrde, trebala osnažiti građane da sami detektiraju i odupru se lažnim vijestima i dezinformacijama. Ranije je švedska vlast isticala da su Rusija, Kina i Iran problematični izvori 'fake newsa', ali je činjenica da se laži šire putem društvenih mreža i to ne samo od internacionalnih izvora već i domaćih korisnika. Tako su, primjerice, priče o štetnosti 5G mreže i plandemiji jednako prisutne u Švedskoj kao i u ostatku svijeta. Iznose se dezinformacije u vezi širenja virusa, njegovog 'stvarnog' mortaliteta i mjera. Također, znakovito je da se agencija osniva u godini održavanja političkih izbora, a to je učinila i Francuska koja predsjedničke izbore održava u travnju, a agencijom nastoji ukloniti dezinformacije i lažne vijesti koje dolaze iz drugih zemalja.

23. travanj 2024 12:51