Lidertrend
StoryEditor

Top deset najbogatijih podcastera

27. Svibanj 2021.
Ovaj lukrativan biznis podcasterima je počeo donositi i ozbiljniju zaradu tako da je portal The Richest složio listu deset najbogatijih čiji prihodi premašuju milijun dolara godišnje.

Druga pandemijska godina, 2021. za podcast industriju je vrijedila zlata. Kako iznosi portal Richest.com, vodeći su podcasteri obarali rekorde slušanosti, potpisivali su se ozbiljni marketinški ugovori, a neke od vodećih zvijezda iz svijeta kulture, zabave, društvenih mreža i takozvane pop-psihologije poput Glennon Doyle, Kim Kardashian, Addison Rae pa čak i bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame s vodećim su  podcast platformama sklopili ekskluzivne, unosne ugovore. Ovaj lukrativan biznis podcasterima je počeo donositi i ozbiljniju zaradu tako da je spomenuti portal složio listu deset najbogatijih čiji prihodi premašuju milijun dolara godišnje.

10. Andrew Schulz & Akaash Singh: Flagrant 2, 1,2 milijuna dolara

Komičar i autor Netflixove mini-serije Andrew Shulz, Schulz Saves America udružio se s stand-up komičarem Akaashem Singhom i pokrenuo podcast Flagrant 2 koji donosi, kako opisuju, nefiltrirane i drske diskusije o aktualnostima. Njihov beskompromisni i duhoviti sadržaj dostupan je na platformi Patreon, a slušatelji mogu birati između tri pretplatnička paketa. Dvojac se s 1,2 milijuna dolara godišnjih prihoda svrstao među deset podcastera s najboljom zaradom.

09. Pat Flynn: Smart Passive Income, 1,2 milijuna dolara

Podcast Smart Passive Income dostupan je na različitim platformama uključujući YouTube i Apple Podcasts i namijenjen ljudima koji žele izgraditi svoj vlastiti online biznis. Osim što domaćin Pat Flynn ugošćava različite stručnjake koji dijele savjete i strategije, dijeli i vlastito iskustvo. Autor Smart Passive Incomea je, naime, do financijske krize 2008. radio kao arhitekt, a potom je dobio otkaz i pokrenuo svoj online biznis. Budući da i s podcastom zarađuje 1,2 milijuna dolara godišnje, Flynn očito zna što radi.

08. Patrick Hinds & Gillian Pensavalle: True Crime Obsessed, 1,2 millijuna dolara

Zahvaljujući svojoj zaraznoj energiji i karizmi, duo Patrick Hinds i Gillian Pensavalle uspjeli su se, u moru true-crime podcasta, pozicionirati među deset najuspješnijih. Prije pokretanja True Crime Obsesseda, Pensavalle je vodila podcast The Mahilcast i ko-kreirala humorističnu seriju The Residuals, dok je Hinds podcasterskoj publici bio poznat po šouovima Theater People i Broadway Backstory.

07. Tim Dillon: The Tim Dillon Show, 1,3 milijuna dolara

Stand-up komičar Tim Dillon izrastao je iz pepela financijske krize 2008. kada je kao prodavač hipoteka ostao bez posla. Danas je jedan od najbogatijih podcastera koji na zanimljivo i često duhovit način obrađuje moderne misterije i teorije zavjere, od Jeffreya Epsteina do trafikinga.

06. Will Menaker, Matt Christman, Felix Biederman, Amber A'Lee Frost & Virgil Texas: Chapo Trap House, 2 millijuna dolara

Jedan od najprovokativnijih podcasta Chapo Trap House prošle je godine bio zabranjen na platformama Reddit i Twitch zbog kršenja autorskih prava i govora mržnje. No, unatoč tome, autori podcasta su uvjereni da je današnjem svijetu prijeko potrebna politička vulgarnost te da je dosta priča u rukavicama. Unatoč prljavom jeziku i provokacijama (ili baš zbog toga) jedan su od najpopularnijih podcasta 2021.

05. Bill Simmons: The Bill Simmons Podcast, 7 millijuna dolara

Osnivač i CEO sportske medijske mreže The Ringer, Bill Simmons domaćin je podcasta koji obrađuje teme iz svijeta sporta i kulture. Budući da mu mediji i publika tepaju da je novi ESPN, Spotify se zainteresirao za Simmonsov podcast i ponudio mu 200 milijuna dolara za ekskluzivna prava prijenosa. Procjenjuje se da svaku epizodu podcasta kojeg sponzorira State Farm posluša između 400 i 800 tisuća korisnika.

04. Dax Shepard: Armchair Expert, 9 milijuna dolara

Glumac Dax Shepard u svom podcastu ugošćava neke od najpoznatijih imena iz svijeta zabave i kulture. Ono što ga čini posebno zanimljivim jest što Shepard s mnogo empatije pristupa svakom gostu te uspijeva izvući ranjivost iz naizgled nedodirljivih ličnosti. Publici su se posebno dopale epizode s glumcem Ashtonom Kutcherom koji je progovarao o trafikingu i zlostavljanju djece te glumicom Emiliom Clarke koja je otvoreno govorila o svojim zdravstvenim problemima.

03. Dave Ramsey, The Dave Ramsey Show, 10 millijuna dolara

Dave Ramsey, voditelj istoimenog radijskog programa, a sada i podcasta, pomaže slušateljima izvući se iz dugova, steći kontrolu nad svojim prihodima i donositi financijski održive odluke. Sadržaj podcasta se (baš kao i radijska emisija) temelji na pitanjima slušatelja koji se javljaju u 'program' te tako postaju kokreatori sadržaja. Ramsey je sa svojom emisijom debitirao 1992. u Nashvilleu, a danas ga sluša 18 milijuna slušatelja tjedno.  

02. Karen Kilgariff & Georgia Hardstark: My Favorite Murder, 15 millijuna dolara

True-crime podcast My Favorite Murder prije pet su godina pokrenule Karen Kilgariff i Georgia Hardstark s idejom da sa slušateljima podijele najintrigantnije zločine ikad. Danas oko sebe imaju vojsku fanova - Murderinosa koji sadržaj podržavaju diskusijama, sudjelovanjem u live emisijama, pretplatama i kupovinom 'mercha'. Podcast ostvaruje 35 milijuna preuzimanja mjesečno, a duo je počeo pratiti i aktualne zločine koje pokriva u razgovorima s detektivima uključenim u slučaj.

01. Joe Rogan: The Joe Rogan Experience, 30 milijuna dolara

Uz malu pomoć producenta Jamieja Vernona, Joe Rogan vodi najuspješniji podcast svih vremena u kojem ugošćava neka od najpopularnijih imena današnjice poput Elona Muska ili Kanye Westa. Roganova ideja bila je s podcastom premostiti razlike između liberala i konzervativaca, lovaca i vegana, boraca i pacifista te svojim epizodama oblikovati kulturu današnjice. Nakon što je njegov podcast preuzeo Spotify za 100 milijuna dolara, Rogan je postao najbogatiji podcaster ikad.

15. travanj 2024 20:23