Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Nakon sedam godina stiže četvrta generacija popularnog modela

16. Svibanj 2021.
Sada je Fabia 111 mm duža i 48 mm šira od prethodnice te je povećan međuosovinski razmak. To znači da u unutrašnjosti ima više prostora za putnike, a veći je i obujam prtljažnika, čiji je kapacitet 380 litara

Škoda Fabia pojavila se na tržištu prije dvadeset dvije godine, a sada je češki proizvođač automobila predstavio njezinu četvrtu generaciju, koja dolazi točno sedam godina nakon treće. Nova Fabia temelji se na novoj modularnoj platformi MQB-A0 Volkswagen Grupe baš kao i novi Volkswagen Polo.

Nova platforma zaslužna je za to da je Fabia sada 111 mm duža od prethodnice, 48 mm šira i ima 94 mm povećan međuosovinski razmak. To znači da u unutrašnjosti ima više prostora za putnike, a povećan joj je i obujam prtljažnika, kojemu kapacitet sada iznosi 380 litara.

Na izbor pet benzinaca

Škoda Fabia dolazi s pet benzinskih motora generacije EVO i svi su u skladu s europskim standardom emisija Euro 6d. Snaga motora kreće se od 65 do 150 KS. Početni modeli snage 65 i 80 KS upareni su s petobrzinskim ručnim mjenjačem, tu je i jednolitreni turbobenzinac s tri cilindra i 95 KS u kombinaciji s petobrzinskim ručnim mjenjačem te izvedba sa 110 KS u kombinaciji sa šestobrzinskim ručnim ili sedmobrzinskim automatskim DSG mjenjačem.

A tu je i najsnažniji 1,5-litreni turbobenzinac s četiri cilindra i snagom od 150 KS, a koji dolazi samo s DSG automatskim mjenjačem. Taj zadnji je i najsnažniji motor, kojim će nova Fabia do sto kilometara na sat ubrzati za 7,9 sekundi s maksimalnom brzinom od 225 kilometara na sat.

Niz sigurnosnih sustava

U unutrašnjosti automobila sada se nazire nešto moderniji pristup, koji ipak ostaje vjeran Škodi s čistim linijama. Novost su kružni ventilacijski otvori, a u središtu kokpita nalazi se infozabavni sustav standardne veličine od osam inča, a dostupan je i u verziji od 9,2 inča. Sustav dolazi s naprednim softverom koji nudi sva moguća povezivanja s pametnim telefonima, glasovnu asistenciju te naredbe gestama.

Što se sigurnosti tiče, Fabia dolazi sa Simply Clever rješenjima, točnije njih 13 novih, a tu su i sustavi za zadržavanje trake, sustav za automatsko kočenje te niz ostalih sigurnosnih sustava. Na tržište nova Fabia stiže u drugoj polovici godine, a osnovni model trebao bi stajati nešto manje od 14.000 eura, odnosno manje od 107.000 kuna.

23. travanj 2024 11:22