Studentski Lider klub
StoryEditor

Jake snage HR-a na panelu o razvoju karijere u digitalnom marketingu

09. Studeni 2021.

Povodom početka nastave na stručnom studiju Digitalni marketing EFZG-a u petak, 05.11.2021. održan je panel na temu 'Razvoj karijere u digitalu' kojem su prisustvovale Antea Britvić (Human Resources Business Partner, Degordian), Nikolina Levak (Specijalistica razvoja ljudskih potencijala, Valamar Riviera), Marta Šojat (Talent Acquisition Specialist, Five) i Marija Zovko Kordić (Talent & Engagement Manager, A1).

– Tijekom studija uvijek studentima želimo pružiti više i razmišljamo o pitanjima na koja im još trebamo odgovoriti. Jedno od tih pitanja svakako se tiče i zapošljavanja za vrijeme ili nakon završetka studija, stoga nam je jako drago što smo mogli u suradnji s našim partnerima organizirati panel na temu 'Razvoj karijere u digitalu' – istaknuo je izv. prof. dr. sc. Vatroslav Škare, jedan od voditelja studija. Konkretno, na početku druge godine studija, koja je u većoj mjeri posvećena stjecanju praktičnih iskustava te traženju poslodavca, cilj je bio studente bolje upoznati sa selekcijskim procesima, te vještinama i osobinama idealnih kandidata potrebnima za razvoj uspješne karijere u digitalnom marketingu.

Razumijevanje vlastitih želja i kompetencija kao polazna točka

image

Antea Britvić

– Nije svako radno mjesto unutar digitala isto, neka su puno kreativnija, neka više analitička, pa je jako dobro znati gdje se vidite i gdje želite graditi svoju karijeru. U redu je slati otvorene molbe ako trenutno nema otvorenih natječaja. Uz to, jako je važno kvalitetno motivacijsko pismo, jer iz njega mi kao poslodavci možemo puno zaključiti o motivaciji i usmjerenosti osobe na neki dio digitalnog marketinga. Uvijek bude problematično ako vidimo da je ta motivacija dosta raspršena po različitim područjima i funkcijama digitalnog marketinga, ili šire – naglasila je Antea Britvić.

image

Nikolina Levak

foto Picasa
– Pripravnički program omogućava mladima mogućnost boljeg upoznavanja sebe i same kompanije, što je dosta dobar način da vidite što vam bolje leži. Pisanje seminarskih i diplomskih radova, praksa, internship program, rad na projektima, vlastite kampanje i studije slučajeva, sve to doprinosi atraktivnosti kandidata. Na taj način poslodavcu ste se predstavili i prije nego ste  počeli aktivno tražiti posao – istaknula je Nikolina Levak.

Uz znanje i kompetencije, važno i uklapanje kandidata u organizacijsku kulturu poslodavca

– Kao poslodavci se nerijetko pitamo hoće li se neki kandidat dobro uklopiti u naš tim. A1 kao kompanija posebno cijeni proaktivnost, spremnost na isprobavanje novih stvari i stjecanje novih iskustava po principu “explore, try, make it fly” kojeg njegujemo unutar kompanije. Proaktivan pristup poslu, učenju i izazovima je nešto što posebno cijenimo” - istaknula je Marija Zovko Kordić. “Pored svih znanja i vještina, ono što će istaknuti kandidata u moru ostalih je dobar mindset. Odgovornost za rad i proaktivan pristup zaista puno znači – složila se Marta Šojat.

Sve važnija brzina selekcijskog procesa, ali i svidjeti se kandidatu

– Naš selekcijski proces mora biti brz, koristimo intervju i psihologijsko testiranje, koje nam je jako važno za junior pozicije jer kroz to možemo procijeniti može li se osoba uklopiti u tim” - istaknula je Marija Zovko Kordić.

– Slažem se da se moramo ubrzati jer su naši zahtjevi za novim ljudima veliki. Brzina prilagodbe nama kao agenciji jako je bitna, pa u slučaju dobivanja novih velikih klijenata, posebno nastojimo ubrzati selekcijski proces. Trenutno radimo na vlastitim rješenjima za psihološke testove koji su prilagođeni našim potrebama – dodala je Antea Britvić.

– Prije 10-15 godina naglasak je bio na tome da se kandidat svidi kompaniji, a danas i mi brinemo o svojem imidžu poslodavca jer se i mi želimo svidjeti kandidatu – istaknula je Marija Zovko Kordić.

– Intervju je doista obostrani proces - koliko mi procjenjujemo kandidata, toliko i oni procjenjuju nas – složila se Marta Šojat te dodala kako je važno jasno komunicirati očekivanja s obje strane.

Nesvjesne pogreške koje kandidati čine tijekom selekcijskog procesa

– Nikad ne bih rekla da se radi samo o jednoj stvari, ali ako se tijekom selekcijskog procesa ispolji nekoliko takvih situacija, onda je to nešto što uzimamo u obzir – napomenula je Marija Zovko Kordić.

– S druge strane, neprilagođavanje životopisa i motivacijskog pisma industriji i kompaniji, kao i neinformiranost kandidata o organizaciji i poslu za koji se prijavljuje, može se interpretirati kao nezainteresiranost kandidata za organizaciju, industriju i posao – dodala je Nikolina Levak.

– Razumijemo da se mladi ljudi javljaju na puno natječaja, ali generička motivacijska pisma zaista neće prenijeti najbolji dojam o kandidatu – zaključile su sudionice panela.

– Iako smo u jeku pandemije i velike digitalne transformacije poslovnih procesa, pa tako i onih selekcijskih koji sve češće uključuju razgovore za posao putem video poziva, kandidati upravo kroz takve razgovore imaju priliku pokazati da su spremni prilagoditi se novim okolnostima i pokazati svoju fleksibilnost, ali i profesionalnost. Budite točni, proučite platformu putem koje se uključujete, i osigurajte da cijelo okruženje iz kojeg se javljate uredno i profesionalno – savjetovala je Antea Britvić.

Uloga društvenih mreža u selekcijskom procesu

Iako analiza profila kandidata na društvenim mrežama još nije službeni dio selekcijskog procesa važno je biti svjestan kako je na društvenim mrežama sve vidljivo te je dobro voditi računa o tome što na tim mrežama komuniciramo o sebi i svojim radnim navikama, mišljenje je Antee Britvić.

– To je posebno bitno za pozicije social media managera ili community managera, a u tom slučaju umjesto osobnog profila svakako volimo vidjeti dosadašnji rad s drugim klijentima – dodala je Levak.

– Panel ove tematike dio je našeg pristupa da studente aktivno povežemo s tržištem rada još za vrijeme studija. Osim putem ovog panela, to činimo i stručnim projektom te stručnom praksom, tijekom kojih studenti upoznaju svoje buduće poslodavce, ali i odlučuju u koje područje digitalnog marketinga će se usmjeriti. Cijelo to vrijeme imaju aktivnu podršku mentora i voditelja studija – zaključuje izv. prof. dr. sc. Škare.

19. travanj 2024 16:59