Studentski Lider klub
StoryEditor

Koji su sve kriteriji potrebni da biste postali digitalni nomad

26. Svibanj 2021.
Piše: Elena Čolak, studentica Ekonomskog fakulteta

Tko su digitalni nomadi? Pojedinci koji već godinama umjesto u uredu rade od bilo gdje, putujući po svijetu. Obično su to freelanceri koji rade za različite tvrtke ili poduzetnici koji imaju vlastite tvrtke. Budući da zbog posla nisu vezani za jedno mjesto ili državu, ne iznenađuje da umjesto rada u 'tradicionalnom' uredu odlučuju svoje poslovanje preseliti u neko ugodnije okruženje koje često mijenjaju upoznavajući različite kulture i podneblja. Tehnološki napredak, sveprisutna digitalizacija pa i posljedice pandemije promijenili su uobičajeni način razmišljanja i poslovanja stavljajući pred nas nove izazove. Rad od kuće ili na daljinu bilježi veliki uzlet s tendencijom daljnjeg rasta. Iz prilagodbe novim uvjetima razvijaju se i nove ideje o načinu poslovanja.

Profil digitalnih nomada

Prema istraživanju ATTA (The Adventure Travel Trade Association) digitalnim je nomadima pri odabiru odredišta prioritet brz i pouzdan internet, odnosno kvalitetna telekomunikacijska infrastruktura. Nadalje, važni su im lijepo vrijeme i niski troškovi života. Kao glavne razloge odabira takvog načina rada većina navodi mogućnost neograničenog putovanja, upoznavanje različitih kultura te izazove otkrivanja novih, egzotičnih destinacija. Bitne su im kulturne i prirodne atrakcije, mogućnost učenja stranih jezika, interakcija s lokalnim stanovništvom, a važna stavka svakako je i sigurnost.

Zanimljivo je za istaknuti da je čak 20 posto njih postalo digitalnim nomadima tijekom 2020. godine i to najvjerojatnije zbog pandemije koronavirusa. Zbog prilagodbe posla različitim vremenskim zonama ističu važnost mjesta koja imaju 24-satne radne prostore. U nedostatku takvih prostora dobro funkcioniraju i iz kafića, javnih knjižnica pa čak i s gradskih trgova gdje je dostupan besplatan Wi-Fi. S obzirom da nemaju fiksno radno vrijeme, bitna im je fleksibilnost i dobra organizacija.

Pravna regulativa

Top odredišta za dugi boravak digitalnih nomada su brojne zemlje na američkom kontinentu i u Aziji, a u EU ističu se Španjolska i Portugal.

Hrvatska je jedna od prvih zemalja na svijetu koja je regulirala boravak digitalnih nomada. Prema aktualnoj zakonskoj regulativi u Hrvatskoj, digitalnim nomadom smatra se državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem telekomunikacijske tehnologije za tvrtku koja nije registrirana u RH i ne pruža usluge poslodavcima na području RH. Privremeni boravak odobrava se do godine dana i nije ga moguće produžiti. Međutim, nakon isteka roka od 6 mjeseci može se podnijeti zahtjev za ponovno reguliranje boravka digitalnog nomada.

Osoba koja želi steći status digitalnog nomada mora dokazati posjedovanje znatnog iznosa na bankovnom računu. Potreban mjesečni iznos kod nas je određen na temelju 2,5 prosječne mjesečne neto isplaćene plaće za prethodnu godinu, što trenutno iznosi oko 17.000 kuna mjesečno, odnosno na godišnjoj razini oko 192.000 kuna (ovisno o namjeravanom periodu boravka).

Zanimljivosti

Prema procjenama u svijetu je trenutno oko 5 milijuna digitalnih nomada, a čak 17 milijuna njih razmatra mogućnost da u budućnosti to postanu. Statistička izvješća MBO partners pokazuju da je među digitalnim nomadima 31 posto žena i 69 posto muškaraca. Suprotno mišljenju da je ovakav stil života možda prikladniji za mlađu populaciju, podaci pokazuju da je 54 posto digitalnih nomada starije od 38 godina. 70 posto digitalnih nomada godišnje živi u više od 5 zemalja. Što se tiče prihoda, 16 posto ih zarađuje više od 75.000 dolara godišnje.

Struktura obrazovanja pokazuje da su 72 posto digitalnih nomada ima prvostupnici, a 33 posto magistri, što ukazuje na to da se radi o visokoobrazovanoj populaciji. Zanimljivo je da su prema istraživanjima digitalni nomadi 13 posto produktivniji od uredskih zaposlenika. To vjerojatno proizlazi i iz činjenice da je 90 posto njih jako zadovoljno svojim poslom (MBO partners).

Croatia, your new office!

Hrvatska ima brojne prednosti zbog kojih je privlačna digitalnim nomadima. Imamo odličnu internetsku povezanost, velik udio stanovništva govori engleski jezik, a značajan postotak i njemački i talijanski. Zahvaljujući razvijenom turizmu odlikuje nas tradicionalna gostoljubivost. U odnosu na ostatak EU imamo relativno povoljnije troškove života, a također i visok stupanj sigurnosti. Odlikuje nas ugodna klima i ležeran stil života. Imamo i online sustav za digitalnu predaju zahtjeva za reguliranje statusa digitalnih nomada. Također, u suradnji s Ministrarstvom turizma i sporta izrađena je posebna podstranica 'Croatia, your new office' na kojoj su dostupne sve važne informacije vezane uz prijave i boravak digitalnih nomada u RH.

Mladi digitalni nomadi

Mladi ljudi koji su tek završili srednju školu ili fakultet imaju drugačiji pogled na svijet. Spremniji su suočiti se s brojnim izazovima koji ih očekuju i generalno su spremniji za nove avanture i lakše uče nove stvari. Upravo navedeno su poželjne karakteristike digitalnih nomada. Iako statistike pokazuju da je većina digitalnih nomada starija od 38 godina, mladi se po svom životnom stilu, spontanosti te lakoćom s kojom se koriste novim tehnologijama najbolje prilagođavaju izazovima koje svakodnevno trebaju svladavati digitalni nomadi. Međutim, glavne su prepreke visok iznos novčanih sredstava potreban za početak rada te eventualna usamljenost koja se javlja u početnom stadiju nakon opredjeljenja za ovaj životni stil.

Ipak, neovisno o dobnoj skupini, ono što je ključno pri donošenju odluke o takvom načinu poslovanja je karakter i osobne preferencije svakog ponaosob. Za očekivati da će se udio mladih u dobnoj strukturi digitalnih nomada s vremenom povećati.

16. lipanj 2024 10:24