Studentski Lider klub
StoryEditor

Na kartinškoj stazi u Novome Marofu ovog će ljeta juriti studentske formule

17. Srpanj 2021.
Kao dio prestižne globalne zajednice Formula Student varaždinska udruga Formula Student Alpe Adria (FSAA) od 26. do 29. kolovoza organizira jedno od najzahtjevnijih međunarodnih natjecanja u kojima studenti sami konstruiraju, izrađuju i testiraju prototipe trkaćih bolida. Rimac Automobili ove su godine glavni pokrovitelj

Čak 700 studenata iz 35 studentskih timova i iz 15 europskih zemalja okupit će se ovog ljeta u Novome Marofu na kartinškoj stazi ST Rauš kako bi pokazali svoja znanja i sposobnosti u izradi, ali i vožnji formula. Rimac Automobili među prvima su prepoznali važnost takvog događaja za studente te su glavni pokrovitelji ove godine, stoga cijeli projekt nosi ime 'Rimac Formula Student Alpe Adria', a podršku im je pružilo i Sveučilište u Zagrebu, također ovogodišnji pokrovitelj.

Natjecanje i edukacija

– Naš cilj je popularizirati STEM polje u Hrvatskoj te pružiti široj javnosti uvid u studentski aktivizam. Naglasak se stavlja na tehnologiju i studente, a ovaj projekt pruža priliku da se pokaže kako i u Hrvatskoj postoje kvalitetni stručnjaci koji znaju i mogu sami konstruirati i proizvesti kompleksan proizvod poput trkaćeg bolida – objašnjava Andreja Djak iz FSAA-a.

Na ovogodišnjem, trećem natjecanju volontirat će suci iz renomiranih svjetskih tvrtki kao što su Porsche Motorsport, Porsche Engineering, Rimac Automobili, Ferrari, Mercedes-Benz AG, Aston Martin Lagonda, Hyundai Motorsport i drugih.

Poslovna poznanstva

Osim edukacije i stjecanja praktičnih znanja, tijekom projekta studenti će se moći povezati sa stručnjacima iz automobilske industrije i Formule 1, što im kasnije može pomoći pri zapošljavanju.

– Ideja o okupljanju studenata i stručnjaka na jednome mjestu u svrhu edukacije, razmjene iskustava i sklapanja poslovnih poznanstva pretvorila se u stvarnost. U zadnjih nekoliko godina FSAA se iz malog događaja uspjela nametnuti kao jedan od najatraktivnijih ove vrste. Započeli smo kao projekt koji je okupljao samo timove iz Hrvatske i regije, ali tijekom godina uvidjeli smo potrebu te mogućnost za širenje na Europu – objašnjava Djak.

Prva dva natjecanja održana su 2017. i 2019. godine u Rijeci u organizaciji riječkog Riteh Racing Teama. Ove će godine sudjelovati svi hrvatski timovi (iz Rijeke, Splita i Zagreba), a osim rekordnog broja natjecatelja, očekuje i najveća posjećenost – više od 5000 gledatelja. 

23. travanj 2024 04:17