Studentski Lider klub
StoryEditor

Natječaj za stipendije L‘Oréala i UNESCO-a ‘Za žene u znanosti‘ otvoren do srijede

06. Prosinac 2021.

Hrvatske znanstvenice iz područja prirodnih znanosti imaju priliku još samo dva dana za prijavu na Nacionalni program stipendiranja 'Za žene u znanosti' kojim L'Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija podupiru i nagrađuju izvrsnost u znanstvenom radu. Prijave završavaju 8. prosinca, a nakon toga će Izborno povjerenstvo odlučiti o četiri dobitnice vrijednih stipendija u pojedinačnom iznosu od 5.000 eura (u kunskoj protuvrijednosti). Svi detalji o prijavi na natječaj dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja.

L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija u sklopu Nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti' do sada su nagradili ukupno 58 hrvatskih znanstvenica, čiji je predani akademski rad obogatio hrvatsku, ali i svjetsku znanstvenu zajednicu. Stipendistice svake godine odabire Izborno povjerenstvo programa sastavljeno od renomiranih predstavnika hrvatske akademske zajednice na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem.

Nacionalni program stipendiranja nastao je po uzoru na međunarodni program 'For Women in Science' koji se provodi već više od 20 godina, a osnovan je s ciljem promjene cjelokupne percepcije uloge žena u znanosti, ali i u društvu u cjelini.

Naime, prema Znanstvenom izvještaju UNESCO-a za 2021., žene su i dalje nedovoljno zastupljene na najvišim znanstvenim razinama dok samo 33 posto istraživača diljem svijeta čine žene. Na području umjetne inteligencije (AI), jednog od najnaprednijih područja istraživanja, žene su zastupljene svega 22 posto. Zabrinjavajuća činjenica je što među dobitnicima Nobelove nagrade za 2021. nema niti jedne žene dok od osnivanja Nobelove nagrade 1901., ukupan udio žena među dobitnicima iznosi samo četiri posto.

Globalni festival za ravnopravniji položaj žena u znanosti

Kako bi se raspravile teme o nedovoljnoj zastupljenosti žena na vodećim pozicijama u znanosti, ali i predstavile neke od najinspirativnijih svjetskih znanstvenica, Fondacija L'Oréal i UNESCO 7. prosinca organiziraju globalni festival 'Za žene u znanosti'. Radi se o jedinstvenom događaju na kojem će čak 40 sudionica iz čitavog svijeta govoriti će o svojim karijerama i znanstvenim uspjesima, a panel rasprave i intervjui moći će se pogledati u svim dijelovima svijeta putem službene digitalne platforme events.forwomeninscience.com.

Ovaj festival u fokus stavlja potrebu za izjednačavanjem uloge znanstvenica s onom koju imaju znanstvenici. Iako je koronakriza pozitivno utjecala na osvještavanje javnosti o ženskim pravima u svim područjima pa tako i u znanosti, pandemija i lockdown ipak su naglasili postojeće nejednakosti u znanstvenom svijetu i produbile jaz između spolova. Znanstvenice i istraživačice nisu dovoljno zastupljene u medijima i ne sudjeluju dovoljno u donošenju važnih odluka unatoč tome što mnoge od njih neumorno rade na prvoj crti borbe protiv koronavirusa. Ne samo da su odigrale važnu ulogu u širenju novih korisnih znanstvenih spoznaja o virusu, već su i pridonijele liječenju oboljelih te razvoju cjepiva stoga je krajnje vrijeme da se njihovi glasovi napokon čuju i uvaže, što će sada biti moguće zahvaljujući važnom globalnom festivalu 'Za žene u znanosti'.

18. srpanj 2024 09:24