Studentski Lider klub
StoryEditor

Nepoznato, a traženo zanimanje donosi skup znanja s tehničkog područja

19. Lipanj 2021.
Studij telematike, Veleučilište u Rijeci
Dok se mnogi pitaju što je to uopće telematika, stručnjaci za nju jako su traženi na tržištu rada. Studij telematike na Veleučilištu u Rijeci obrazuje ih već jedanaest godina. Riječ je o interdisciplinarnom području koje obuhvaća znanja i primjenu od elektrotehnike preko telekomunikacija do računalstva, informatike i automatike te robotike

U posljednje vrijeme često se čuje za telematiku, odnosno zanimanje telematičara, ali što taj pojam uopće znači, odnosno čime se telematičari bave? Telematika je interdisciplinarno područje koje obuhvaća znanja i primjenu od elektrotehnike preko telekomunikacija do računalstva, informatike i automatike te robotike. Dakle, sve redom traženih zanimanja na tržištu rada.

Svestrani stručnjak

Iako je ​telematika i dalje prilično nepoznat pojam, stručnjaci za nju vrlo su traženi, što dokazuje i zanimanje za preddiplomski stručni studij na Veleučilištu u Rijeci, gdje je prva generacija studenata upisana još 2010. Izvodi se po uzoru na studije telematike u Njemačkoj i Austriji te se neprestano ulaže u njegovu kvalitetu.

– Nakon završetka telematike studenti stječu kompetencije za obavljanje različitih poslova, poput vrednovanja mjerenja u telematičkim sustavima, programiranja mikrokontrolera, projektiranja komunikacijskih i računalnih mreža te baza podataka, uvođenja aplikacija na stolna računala, mrežnih i mobilnih aplikacija te izrade prateće projektne dokumentacije – kažu na Veleučilištu i dodaju da studenti stječu znanja i za organizaciju manje tvrtke.

Prema tržišnim zahtjevima

Nakon završetka preddiplomskog studija studenti postaju stručni prvostupnici (lat. baccalaureus) inženjeri telematike (bacc. ing. telem.), a ako žele, obrazovanje mogu nastaviti na specijalističkome diplomskom stručnom studiju Informacijske tehnologije u poslovnim sustavima, također na Veleučilištu u Rijeci.

– Uzimajući u obzir interdisciplinarnost, uz inženjere telematike to su stručnjaci iz svih područja koje telematika obuhvaća, a koji su uspješno povezali znanja svoga osnovnog stručnog područja s ostalim potrebnim znanjima u projektiranju i razvoju telematičkih sustava – navode na Veleučilištu.

Kako bi se studij telematike još bolje prilagodio zahtjevima tržišta rada, Veleučilište u Rijeci neprestano prikuplja povratne informacije od svih ključnih dionika (poslodavaca, alumna, studenata) i analizira sadržaje srodnih studijskih programa u inozemstvu.

16. travanj 2024 09:47