Studentski Lider klub
StoryEditor

Otvoren je natječaj za dodjelu 10.400 državnih stipendija

24. Listopad 2020.
U prvom danu natječaja, 13. listopada, na državne stipendije prijavila su se ukupno 1994 studenta. Stipendije su namijenjene studentima sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijega socioekonomskoga statusa, a dodjeljuje se i 400 stipendija za posebne skupine studenata

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2020./2021. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, a namijenjene su studentima sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijega socioekonomskog statusa. Također, Ministarstvo dodjeljuje 400 stipendija za posebne skupine studenata.

Tko dobiva 'socijalnu'

Državne socioekonomske stipendije dodjeljuju se redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona.
Stipendiju primaju i studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.

Prijave do 3. studenoga

Kandidati moraju imati status redovitoga studenta na visokom učilištu u Hrvatskoj, a za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju studenti ne mogu primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora. Mjesečni iznos državne stipendije je 1200 kuna i isplaćivat će se u devet mjesečnih rata za razdoblje od listopada 2020. do lipnja 2021. Prijave na natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija podnose se od utorka 13. listopada 2020., a elektroničke prijave zatvaraju se u utorak 3. studenoga 2020. u 12 sati. I ove se godine prijave zaprimaju isključivo elektroničkom poštom, a one s nepotpunom dokumentacijom kao i prijave koje ne budu podnesene u propisanome roku neće se razmatrati.

19. svibanj 2024 04:57