Ukratko
StoryEditor

30 godina AKD-a od prve putovnice predsjednika Tuđmana do digitalnog doba

26. Studeni 2021.
akd 30 godina
Multimedijska izložba provest će vas kroz povijest stvaranja i tehnološki razvoj hrvatskih dokumenata i upoznati s nizom rješenja, usluga i tehnologija koje AKD pruža u različitim sektorima na međunarodnom i domaćem tržištu, osiguravajući povjerenje i sigurnost milijuna ljudi

Prvi primjerak hrvatske putovnice s plavim tvrdim koricama i serijskim brojem 0001, koji je 1991. izrađen u Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD) za prvog predsjednika države dr. Franju Tuđmana, tek je jedan od opisanih eksponata zanimljive multimedijske izložbe koja se u Muzeju suvremene umjetnosti može pogledati do 8. prosinca. Svečanom otvorenju izložbe u četvrtak je kao izaslanik predsjednika Vlade RH nazočio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te drugi uvaženi gosti.

U godini u kojoj obilježava 30. obljetnicu uspješnog poslovanja AKD, tvrtka koja je osnovana s ciljem proizvodnje nacionalnih dokumenata, izložbenim materijalima želi hrvatskoj javnosti pokazati dio povijesti i budućnosti hrvatske države, čijem razvoju intenzivno doprinosi kroz digitalne tehnologije, zaštićeni tisak i pametna rješenja.

- Kontinuiranim ulaganjem u razvoj najsuvremenijih IT rješenja u području identiteta i sigurnosti, AKD je osigurao tehnološke i sigurnosne standarde koji su za osobne dokumente propisani u EU, a tijekom 30 godina postali smo vodeća tvrtka čije se usluge svakodnevno koriste na globalnoj razini i to u najzahtjevnijim i najosjetljivijim područjima, poput bankarskog i fintech sektora.Kao tvrtka od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u ovoj smo, po svemu izazovnoj, godini kao prva država članica EU, uspostavili Nacionalni sustav za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda -  istaknuo je glavni direktor AKD-a Jure Sertić.:

Izložbu je službeno otvorio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je uputio čestitke na velikoj obljetnici u ime Vlade RH, istaknuvši kako Hrvatska može biti sretna što u svom portfelju ima tvrtku koja se kontinuirano razvija i nudi rješenja zahvaljujući kojima se, u mnogim područjima, naša zemlja svrstava u sam europskih vrh.

- MUP i AKD usko surađuju na brojnim projektima te stoga iz prve ruke znamo kao se tvrtka može pohvaliti iznimnim stručnjacima u svom području. Rezultat zajedničke suradnje, između ostalog, je i nova osobna iskaznica s mobilnim funkcionalnostima. IT sustavi AKD-a izloženi su svakodnevnim izazovima kojima uspješno odolijevaju, osiguravajući sigurnost kritične državne infrastrukture. MUP RH je partner ove izložbe, a posebno sam zadovoljan što će javnost u sljedeća dva tjedna moći vidjeti dio građe Muzeja policije, doprinos Hrvata svjetskoj kriminalističkoj praksi, te krivotvorine osobnih dokumenata i umjetnina koje je vještačio MUP-ov Centar za kriminalistička ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić - zaključio je Božinović

Za građane će biti organizirane i edukativne radionice o prednostima osobne iskaznice nove generacije te će moći aktivirati mobilnu aplikaciju Certilia. Multimedijskim postavom prikazan je široki spektar usluga i tehnologija od digitalizacije obalnog linijskog prijevoza putnika, naprednog sustava za pohranu i obradu tahografskih podataka čiji je cilj sigurnost cestovnog prometa, kibernetičke sigurnosti, usluga za bankarski sektor i financijske institucije, do pametnih rješenja u području sljedivosti i sigurnosti hrane.

08. kolovoz 2022 04:13