Ukratko
StoryEditor

Auto Hrvatska najavila novi investicijski ciklus

26. Veljača 2022.
auto hrvatska_1

Auto Hrvatska najveća i najdugovječnija domaća kompanija iz sektora autoindustrije, ove godine obilježava 70 godina postojanja i povodom te obljetnice priprema niz investicija usmjerenih na širenje i unapređenje poslovanja. Novi investicijski val odnosit će se na proširenje portfelja ponude osobnih vozila, ali i gospodarskog asortimana, poručili su iz kompanije.

Auto Hrvatska tako uskoro planira predstaviti novitete u ponudi putem koji bi se posljedično mogle značajno promijeniti određene navike domaćih gospodarstvenika kad je riječ o prijevozu i svakodnevnom transportnom segmentu poslovanja. Ulaganje se nastavlja i u već započeti proces digitalne transformacije.

Auto Hrvatska je počela poslovati davne 1952. godine, kada je skupina od osam zaljubljenika u automobile i tehnološki napredak uz dopuštenje tadašnjih vlasti osnovala “Auto-moto servis za trgovinu na malo rabljenim i novim auto-moto dijelovima i naftnim derivatima”. Uspješan početak rada rezultirao je skorim širenjem poslovanja i unapređenja prodajne ponude s rabljenih guma i repariranih dijelova na vozila. Kako je i popularizacija i ekonomska potreba za vozilima rasla, tako se dodatno širilo poslovanje, ali i potrebe tržišta za uslugama. Tvrtka je dodatno rasla i teritorijalno se širila na cijelu republiku Hrvatsku pa je 1955. godine dobila ime koje i danas nosi - Auto Hrvatska. Uz maloprodaju je razvijana i prodaja na veliko. Gospodarstvenici su trebali vozila za poslovne potrebe, a osobna vozila od najčešće nedostižnog luksuza postala su svakodnevna potreba. Ubrzo je Auto Hrvatska otvorila velik broj novih specijaliziranih prodavaonica u Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu, Rijeci, Puli, Splitu, Šibeniku, Zadru, Kninu i Slavonskom Brodu. Na području tadašnje bivše države otvorena su i predstavništva u Beogradu, Sarajevu, Banja Luci i Ljubljani.

Auto Hrvatska 1963. godine započinje suradnju s Volkswagenom, kao njegov ovlašteni partner za održavanje vozila i ta se razina uspješnog poslovnog odnosa održala sve do danas. Koliki je u to vrijeme bio značaj Auto Hrvatske za razvoj tadašnjeg hrvatskog gospodarstva, govori podatak da je tvrtka tada brinula o potrebama voznih parkova u više od 5.500 poduzeća iz tadašnjeg “društvenog sektora” i poslovala s čak 682 dobavljača s područja bivše Jugoslavije. Tijekom prva dva desetljeća poslovanja,  tvrtka je svojim partnerima isporučila 130.000 vozila iz gospodarskog i osobnog programa. U publikaciji “200 najvećih u Jugoslaviji” objavljenoj 1974. godine, Auto Hrvatska je zauzela 24. mjesto od 50 najvećih u trgovinskoj djelatnosti.

Uoči 25. obljetnice Auto Hrvatska je prepoznata kao vodeća prodajno-servisna organizacija u auto struci i postala je izvoznik na strana tržišta. U to je vrijeme uspješno “preskočena” granica pa je tvrtka  prvi put domaćim korisnicima omogućila širi izbor kvalitetnih svjetskh marki. Do tog trenutka na domaćim cestama su prevladavali „Fićeki“ i Zastave.

Početkom Domovinskog rata raspada se tržište bivše države. Usprkos tadašnjim teškim ekonomskim i trgovinskim okolnostima, Auto Hrvatska je potpisala ugovor o suradnji s proizvođačem gospodarskih vozila "Iveco", te se 1992. godine strateški odlučila za poslovnu reorganizaciju nakon koje postaje dioničko društvo. Uspostavljaju se odnosi s novim dobavljačima i poslovnim partnerima diljem Europe. Posljedica takve poslovne strategije je i sklapanje ugovora s njemačkom tvrtkom MAN Nutzfahrzeuge AG iz Münchena, proizvođačem gospodarskih vozila. Nakon tri probne godine suradnje, 1996. godine temeljem ostvarenja iznimno uspješnih rezultata, tvrtka je preuzela odgovornosti i postala glavni uvoznik MAN kamiona, autobusa i originalnih rezervnih dijelova te organizator razvoja servisne mreže u Republici Hrvatskoj. Slijede importerski ugovori za tržište Sjeverne Makedonije, 2011. godine i tržište Bosne i Hercegovine 2016. godine.

Po završetku Domovinskog rata razvijan je prodajno-servisni kapacitet za program osobnih vozila s naglaskom na Ford, Renault, Volkswagen i Audi. Uz postojeće ovlaštene centre otvoreni su servisni centri za brzi servis vozila izvan jamstvenog roka. Poslovanje se proširilo na tržište Bosne i Hercegovine, dok u Hrvatskoj slijedi širenje suradnje s koncernom Volkswagen, te Auto Hrvatska postaje ovlašteni prodajno-servisni centar osobnih automobila Škoda.

2017. godine tvrtka je uspješno uspostavila suradnju s markom Ford Trucks . Cjelokupni plasman i održavanje Ford Trucks kamiona obavlja se kroz prodajno servisnu mrežu u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Tvrtka danas posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, te Sjevernoj Makedoniji, točnije na ukupno 26 lokacija sa 700 motiviranih zaposlenika. Uvoznici su za vozila MAN, NEOPLAN, Ford Trucks i Kässbohrer te u svojoj ponudi osobnog programa vozila prodaju i servisiraju vozila marki Audi, VW, ŠKODA, Peugeot, Mazda,  Renault, Dacia i Fiat Professional, a odnedavno i vozila marke Seat i Cupra u Zadru. Uz to, u ponudi imaju razgranatu servisnu mrežu diljem cijele Hrvatske, te su zastupnici profesionalne opreme i alata za opremanje servisnih centara.

30. rujan 2022 08:29