Ukratko
StoryEditor

Financijski rezultati MOL Grupe u 2019.: snažna EBITDA premašila očekivane rezultate

21. Veljača 2020.
MOL Grupa
  • EBITDA ostvarena u 2019. godini dosegnula je 2,44 milijarde dolara, premašivši time očekivane rezultate koji su prethodno uvećani unatoč negativnom trendu većine makro pokazatelja u četvrtom tromjesečju, no smanjila se za 9 % u usporedbi s prethodnom godinom
  • Proizvodnja u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje povećala se u četvrtom tromjesečju te je cjelogodišnji prosjek dosegnuo 111 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno, premašivši očekivani rezultat od 110 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno; EBITDA je bila 17 % niža u usporedbi s 2018. godinom, prvenstveno zbog slabijeg vanjskog cjenovnog okruženja
  • CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga smanjila se za 13 % na 866 milijuna dolara, odražavajući niže rafinerijske i petrokemijske marže
  • U četvrtom tromjesečju 2019. djelatnost Usluga kupcima zabilježila je 30 % višu EBITDA iskazano u lokalnoj valuti odnosno 24 % višu iskazano u dolarima, te se EBITDA povečala 18 % u cijeloj 2019.
  • Uz pretpostavljeni 6-mjesečni doprinos polja ACG u Azerbajdžanu, MOL Grupa očekuje da će u 2020. ostvariti čistu CCS EBITDA od oko 2,5 milijardi dolara

MOL Grupa je danas objavila svoje financijske rezultate za 2019. Unatoč veoma izazovnom i volatilnom vanjskom okruženju na kraju godine, u četvrtom je tromjesečju MOL Grupa ostvarila čistu CCS EBITDA od 598 milijuna dolara, čime je čista CCS EBITDA za cijelu godinu dosegnula razinu od 2,44 milijarde dolara, nadmašivši time nedavno uvećane očekivane rezultate. Pojednostavljeni slobodni novčani tok smanjio se u odnosu na 2018. uslijed činjenice da kompanija nastavlja s provedbom strateških transformacijskih projekata, no ipak je ostao pozitivan te je u 2019. godini iznosio 356 milijuna dolara.

Proizvodnja u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje povećala se sekvencijalno u četvrtom tromjesečju dok je cjelogodišnji prosjek za 2019. ostao uglavnom nepromijenjen iznoseći 111 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno (mboepd), što je nešto više od očekivanog rezultata. Uslijed nižih cijena nafte i plina, ovaj volumen proizvodnje generirao je 17 % nižu EBITDA u usporedbi s rezultatom ostvarenim u 2018. Istraživanje i proizvodnja ostala je ključni generator novca MOL Grupe, zabilježivši snažan pojednostavljeni slobodni novčani tok od gotovo 700 milijuna dolara u 2019. U sklopu djelatnosti Istraživanja i proizvodnje, u 2020. godini MOL ima dva cilja: uspješno finalizirati akviziciju i integrirati polje ACG čime će se proizvodnja povećati za oko 20,000 barela dnevno, te istovremeno nastaviti maksimizirati vrijednost i generiranje novčanog toka iz postojeće imovine putem učinkovitog poslovanja.

Djelatnost Rafinerija i marketinga je u 2019. zabilježila 13 % nižu čistu CCS EBITDA od 866 milijuna dolara, u potpunosti odražavajući slabije makrookruženje. U četvrtom je tromjesečju čista CCS EBITDA  iznosila 191 milijun dolara, što je   21 % niže u odnosu na četvrto tromjesečje prethodne godine uslijed nižih rafinerijskih i petrokemijskih marži na kraju prošle godine, međutim, rafinerijske marže počele su se oporavljati tijekom siječnja i veljače 2020. Rast potražnje za motornim gorivima u regiji ostao je veoma snažan tijekom 2019., te je iznosio 3,4 % što je podržalo rezultat djelatnost Rafinerija i marketinga.

Projekt proizvodnje poliola odvija se prema planiranom tempu i u okviru planiranog budžeta; tijekom 2019. ubrzali su se glavni građevinski radovi te stupanj ukupne dovršenosti projekta sad iznosi oko 50 posto.

Donesena je konačna investicijska odluka o projektu izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, kojim se Inina djelatnost Rafinerija i marketinga namjerava preobraziti u održivu i profitabilnu djelatnost. Projekt obuhvaća izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka čije se puštanje u rad očekuje u 2023. godini.

Djelatnost Usluga kupcima istaknula se rezultatima u 2019. godini: EBITDA ove djelatnosti povećala za 30 posto iskazano u lokalnoj valuti (24 % u dolarima) u četvrtom tromjesečju 2019. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, zabilježivši još jednu snažnu godinu s dvoznamenkastim rastom dobiti. U ovoj je djelatnosti ostvareno nekoliko važnih postignuća, uključujući to što je generiranje marže u segmentu negoriva dosegnulo 30 % ukupne marže do kraja godine. Nastavljeno je ubrzano širenje koncepta negoriva te se broj moderniziranih maloprodajnih lokacija koje imaju Fresh Corner povećao sa 687, koliko ih je bilo prije godinu dana, na 877.

EBITDA plinskog poslovanja dosegnula je 71 milijun dolara u četvrtom tromjesečju, što je 48 % više nego prije godinu dana, zahvaljujući značajnom povećanju potražnje za kapacitetom uslijed nesigurnosti u pogledu dogovora između Rusije i Ukrajine oko transporta plina. Operativni troškovi smanjili su se za više od 10 posto kao rezultat pada vlastite potrošnje plina i gubitaka u mreži, kao i cijene prirodnog plina.

Rezultate je komentirao predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi:

"Ostvarili smo solidne financijske rezultate u 2019. godini, pri čemu smo čak i nadmašili našu uvečanu očekivanu EBITDA unatoč slabijem vanjskom okruženju.

Ujedno smo ostvarili značajan napredak u okviru našeg programa transformacije do 2030. Ugovorili smo stjecanje značajne imovine za istraživanje i proizvonju u Azerbajdžanu, naš važni projekt proizvodnje poliola dosegnuo je stupanj dovršenosti od 50 posto, te je naša djelatnost Usluga kupcima ponovno zabilježila rekordne rezultate.

Uz naše snažne temelje i unatoč rastućim globalnim nesigurnostima, gledamo prema 2020. s optimizmom. Uz pomoć nove imovine, očekujemo da će naša EBITDA narasti na oko 2,5 milijarde dolara, na temelju srednjoročnog temeljnog makro okvira s cijenom Brent nafte od oko 60 dolara po barelu i uz pretpostavljena konzervativnija očekivanja u petrokemijskom sektoru. To će nam ponovno osigurati dovoljan novčani tok kojim ćemo pokriti ulaganja u strateške projekte."

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrirana međunarodna industrija nafte i plina sa sjedištem u Budimpešti. Prisutna je u više od 30 zemalja i zapošljava dinamičnu radnu snagu koja broji 25.000 ljudi, te ima preko 100 godina iskustva u industriji. Aktivnosti istraživanja i proizvodnje MOL Grupe temelje se na više od 75 godina iskustva u području ugljikovodika, a raznoliki portfelj Grupe obuhvaća poslovanje u sektoru nafte i plina u 13 zemalja te proizvodne aktivnosti u 8 zemalja. MOL Grupa u vlasništvu ima četiri rafinerije i dva petrokemijska pogona u okviru integriranog upravljanja lancem opskrbe u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu koja se sastoji od 2.000 maloprodajnih lokacija u deset zemalja srednje i jugoistočne Europe.

25. rujan 2023 06:31