Ukratko
StoryEditor

Škola budućnosti – Tehnička škola Sisak postaje regionalni centar kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva

10. Prosinac 2021.
Davor Malović_ravnatelj Tehničke škole Sisak
Projektom vrijednim 48 milijuna kuna Sisak dobiva potrebnu infrastrukturu i opremu za edukaciju i učenje temeljeno na radu, posebice za područja robotike, automatizacije, IT industrije te industrije video igara

Na konferenciji u Sisku predstavljen je projekt 'Regionalni centar kompetentnosti u Sisačko moslavačkoj županiji - prema novim i inovativnim znanjima i vještinama'. Vrijednost projekta, kojem je cilj  uspostava infrastrukture regionalnog centra kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva te obnavljanjem trenutno zapuštenog objekta Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici i njegovo opremanje modernim tehnologijama, gotovo je 48 milijuna kuna, a projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Korisnik projekta i budući regionalni centar kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva je Tehnička škola Sisak, a partner projekta su brojne tvrtke i institucije koje posluju na području ovog dijela Hrvatske, uključujući i Sisačko – moslavačku županiju. Prepoznajući važnost projekta konferenciju je podržao župan Ivan Celjak.

- Tehnička škola Sisak najbolja je tehnička škola u Republici Hrvatskoj. Regionalni centar kompetentnosti ima višeznačan učinak na područje cijelog društva, obrazovanja, gospodarstva i demografije. Svi učenici Tehničke škole Sisak steći će svoja znanja na najmodernijoj opremi u Republici Hrvatskoj, što će im omogućiti prednost pri nastavku obrazovanja i zaposlenju. U okviru ovog projekta sva oprema Regionalnog centra kompetentnosti stavit će se na raspolaganje gospodarstvenicima i poduzetnicima iz Sisačko-moslavačke županije, a i šire. Ovaj projekt ima poseban značaj i za demografiju gdje će se omogućiti ostanak naših ljudi u županiji. Najbolja demografska mjera je dobro plaćen posao - rekao je Celjak. 

image

Ivan Celjak_župan Sisačko-moslavačke županije

foto

Realizacijom projekta odgovorit će se na trenutne probleme poput velike diskrepancije između programa tj. kurikuluma koji nisu u skladu s tržištem rada, gubitka znanja i vještina kod mladih osoba koji se bore s  pronalaskom posla, nemogućnosti uključivanja dugotrajno nezaposlenih i starijih osoba na tržište rada zbog nepostojanja odgovarajućih programa što će rezultirati poboljšanjem uvjeta za strukovno obrazovanje na području  Sisačko-moslavačke županije, kao i na razvoj učenja temeljenog na praktičnom iskustvu i radu.  Projekt uključuje i nabavu potrebne opreme za potpuno uključivanje osoba s invaliditetom.

Planirano razdoblje provedbe projekta je od 2021. do 2023. godine, nakon kojeg Tehnička škola Sisak postaje centrom kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva, s naglaskom na područja robotike, automatizacije, IT industrije te industrije video igara. Ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović je rekao kako je realizacijom Regionalnog centra kompetentnosti Tehnička škola Sisak napravila novi iskorak u obrazovanju u Republici Hrvatskoj.

- Osim redovnog obrazovanja Regionalni centar pružat će i druge aktivnosti. Najvažnija će biti suradnja s gospodarstvom i omogućavanje dostupnosti najmodernijim tehnologijama - zaključuio je Malović.

20. travanj 2024 10:12