Ukratko
StoryEditor

Zagrebački ured EBRD-a prikupio više od 100.000 eura za žrtve potresa

28. Rujan 2021.

Zagrebački ured Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenuo je dobrovoljnu inicijativu prikupljanja sredstava čiji će se prihod koristiti za najosjetljivije žrtve nedavnih razornih potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kampanja prikupljanja sredstava pokrenuta je u suradnji sa Zakladom Solidarna. Tijekom mjesec dana kampanje, inicijativa je prikupila više od 50.000 eura zahvaljujući brojnim privatnim prilozima i podršci Hrvatske odvjetničke komore. EBRD je kao društveno osviještena institucija udvostručila taj iznos u sklopu svojeg 'Community Initiative' programa te je ukupni iznos prikupljenih sredstava premašio 100.000 eura, navodi se u priopćenju.

Hrvatska odvjetnička komora, koja je od samog početka uključena u pružanje pomoći žrtvama potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, prepoznala je važnost te podržala inicijativu EBRD-a

– Odvjetnički zborovi i Hrvatska odvjetnička komora do sada su za pomoć stradalima od potresa dali više od 1.600.000,00 kuna samo u financijskim sredstvima. Prepoznali smo projekt Zaklade Solidarna i EBRD-a te nam je posebno drago da smo u njemu sudjelovali – rekao je Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

EBRD-ov program 'Community Initiative' pokrenut je 2016. godine kao platforma kroz koju Banka i njezini djelatnici dobrovoljno sudjeluju u različitim filantropskim, društvenim i kulturnim aktivnostima.

– Vrlo sam ponosna na inicijativu mog tima za pomoć žrtvama razornog potresa. Naša uspješna kampanja, prepoznata i od programa EBRD-a 'Community Initiative', imat će dugotrajan utjecaj na živote ovih ljudi. Novi domovi, obnovljeni objekti i još važnije: znanje i osjećaj da niste sami u suočavanju s posljedicama ove neočekivane prirodne katastrofe – to je zaista neprocjenjivo – izjavila je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj.

Zahvaljujući zajedničkom naporu Zaklade Solidarna i EBRD-a identificirana su tri prioritetna krajnja korisnika, kojima su ova sredstava namijenjena.

– Uz zbrinjavanje pojedinačnih obitelji putem gradnje solidarnih kuća i štala, donacije idu i Dječjem domu Vrbina i Sobi čuda te će ubrzati ne samo obnovu već i dugoročan razvoj socijalnih usluga u zajednici za djecu i mlade. Smatramo ovo idealnim primjerom dobre prakse suradnje raznih sektora u razvoju krizne filantropije čiji se rezultati brzo manifestiraju u konkretnoj pomoći – poručili su iz Zaklade SOLIDARNA.

Prikupljeni novac će se koristiti za financiranje izgradnje ili rekonstrukcije:

1. nekoliko privatnih domova u okviru programa 'Solidarne kuće za ljude', koji je osnovala Zaklada Solidarna

2. opremanje zgrade 'Dječjeg doma Vrbina Sisak' – ustanove koja pruža usluge izvan obiteljske skrbi  siročadi, zanemarenoj ili zlostavljanoj djeci i djeci iz socijalno ugroženih obitelji smještenih u gradu Sisku.

– Zahvaljujući ovoj donaciji, našoj djeci bit će omogućeni dodatni sadržaji za svrhovito korištenje slobodnog vremena na čemu smo beskrajno zahvalni – izjavila je ravnateljica Dječjeg doma Vrbina Sisak, Đurđica Pavešić-Herkov.

3. izgradnju nove 'Sobe čuda' – posebne ustanove za terapiju i integraciju djece s teškoćama u razvoju, koja se brine o razvoju više stotina djece.

– Čuda se rađaju tamo gdje ima puno ljubavi. Sretni smo što živimo u zajednici koja nas prepoznaje i to nam svakodnevno dokazuje. Uz podršku Zaklade Solidarna i inicijative djelatnika  EBRD-a, zajedno počinjemo ponovo izgradnju naše nove Sobe čuda – kažu iz Sobe čuda.

EBRD je u Hrvatsku do danas kroz 229 projekata uložio više od 4 milijarde eura.

24. travanj 2024 18:00