Lider trend
StoryEditor

Kako je Izrael postao startup nacija?

01. Ožujak 2015.

Izrael, država sa samo sedam milijuna stanovnika, stara samo 65 godina, okružena neprijateljima, u trajnom ratnom stanju od svog osnutka, bez ikakvih prirodnih resursa, stvara više startup tvrtki od većih, stabilnih država koje nisu u ratu, kao što su Japan, Kina, Južna Koreja, Kanada i Velika Britanija

To izraelsko ‘čudo‘ pokušavaju rasvijetliti dvojica autora. ‘Ovo je knjiga o inovativnosti i poduzetništvu i o tome kako je jedna mala država utjelovila oboje. Ovo nije knjiga o tehnologiji, unatoč tomu što opisujemo brojne tehnološki vrlo razvijene kompanije. Premda smo fascinirani tehnologijom i njezinim utjecajem na suvremeno doba, usredotočeni smo na ekosustav koji generira potpuno nove poslovne ideje‘, objašnjavaju autori.

Start-up nacija Saul Singer, Dan SenorProfil knjiga, Zagreb, 2014.

Baveći se širokim rasponom ideja, pitanja i mislilaca, od prosvjetiteljstva do danas, Eagleton govori o stanju religije prije i nakon 11. rujna, o ironiji koja okružuje ulogu zapadnjačkoga kapitalizma u stvaranju ne samo sekularizma nego i fundamentalizma, kao i o nedostojnim surogatima za Svemogućega izmišljenima u postprosvjetiteljskome razdoblju. Utjecajni teoretičar i jedan od glavnih marksističkih kritičara svoje generacije, Eagleton pomno istražuje promjenjive odnose između razuma, religije, kulture, mita, umjetnosti, tragedije...i sve to iznoseći ironično i argumentirano, u provokativnim epigramima. Eagletonovi uvidi posebice su primjereni danas kad se Zapad sukobljava s preporođenim islamom za koji je Bog itekako živ.

Kultura i smrt BogaTerry Eagleton, Naklada Ljevak, Zagreb, 2015.

Kada je počela digitalna revolucija, obećavala je radikalnu demokratizaciju javne sfere, medijski pluralizam, decentralizaciju društvene moći, nestanak cenzure, učinkovita tržišta bez monopola. Dva desetljeća poslije prostor interneta koncentriran je u rukama nekoliko korporacija, reklamiranje temeljeno na praćenju korisnika postalo je dominantan poslovni model, a elektroničke komunikacije pod stalnim nadzorom obavještajnih službi.Vodeći svjetski stručnjak za komunikacije McChesney razloge detektira u komercijalizaciji interneta i djelovanju kapitalističkih sila na njegov daljnji razvoj.

Digitalna isključenost – kako kapitalizam okreće internet protiv demokracijeRobert McChesneyMultimedijalni institut & Fakultet za medije i komunikacije, Zagreb, 2014.

Svatko od nas sposoban je uočiti dobru poslovnu priliku, stvoriti dobar proizvod ili izgraditi dobru kompaniju. Međutim, kako neki mogu odličnu poslovnu ideju postaviti tako da traje? Stvoriteljev kod otključava šest najvažnijih vještina koje obične pokušaje pretvaraju u velike kompanije. Knjiga se temelji na 200 intervjua s vodećim poduzetnicima, uključujući osnivače kompanija LinkedIn, Chipotle, eBay, Pod Armour, Tesla Motors, SpaceX, Spanx, Airbnb, Inc., PayPal, JetBlue i Dropbox. Tijekom pet godina Amy Wilkinson intervjuirala je i analizirala poduzetnike u brojnim područjima. Uspješni poduzetnici nisu rođeni sa sposobnošću stvaranja stomilijunskih poduzeća. Oni rade na tome. Svi oni dijele temeljne vještine koje se mogu naučiti, prakticirati i prenijeti dalje. Te su vještine dostupne svima i Amy Wilkinson ih predstavlja čitateljima.

The Creator‘s Code: The Six Essential Skills of Extraordinary EntrepreneursAmy WilkinsonSimon and Schuster, 2015.

26. travanj 2024 09:45