Hrvatska
StoryEditor

Adris grupa ostvarila polugodišnju neto dobit od 54 milijuna kuna

29. Srpanj 2021.

Adris grupa u prvom polugodištu ostvarila je neto dobit od 54 milijuna kuna, nasuprot gubitku od 45,4 milijuna kuna u istom razdoblju lani, objavili su u četvrtak iz te tvrtke.

Ukupni konsolidirani prihodi dosegnuli su 2,48 milijardi kuna, što je za 16 posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci lani. Pritom je pihod od prodaje robe i usluga iznosio je 2,24 milijarde kuna i za 17 posto je veći.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 357 milijuna kuna, što predstavlja rast od 31 posto.

U priopćenju se navodi kako je zbog nastavka pandemije koronavirusa i nadalje smanjena poslovna aktivnost u turističkom dijelu Grupe.

Turistički segment ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 283 milijuna kuna, što predstavlja rast od 138 posto u usporedbi s prošlom godinom, ali je to 49 posto prihoda iz 2019. godine.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 47 milijuna kuna, a EBIT minus 99 milijuna kuna.

- Rezultati za srpanj te booking u ovom trenutku pokazuju da postoji znatan interes za dolaskom gostiju u nastavku glavne sezone i posezoni - navodi se u priopćenju.

U turističkom dijelu Grupe, kako ističu iz Adrisa, pokrenute su brojne transformacijske inicijative u svim područjima - marketingu, prodaji, operacijama i potpornim funkcijama. Osobit je naglasak u području unaprjeđenja korisničkog iskustva, upravljanju prihodima upotrebom napredne analitike te daljnjem razvoju direktnih kanala prodaje.

I u ovoj godini ulaže se u poboljšanje postojećih proizvoda, najvećim dijelom u zajedničke sadržaje u kampovima.

Planirana ulaganja u ovoj godini iznose približno 200 milijuna kuna, a nastavljene su i pripreme projekata obnove zagrebačkih hotela te splitskog hotela Marjan, navodi se.

Croatia osiguranje - rast dobiti u prvom polugodištu

Croatia osiguranje je u prvom polugodištu ostvarilo konsolidiranu neto dobit u iznosu od 209 milijuna kuna, što predstavlja rast od dva posto.

Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranja u Hrvatskoj u iznosu od 1,68 milijardi kuna ili osam posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 1,99 milijardi kuna i za sedam posto je veća od prošlogodišnje.

Croatia osiguranje je lider na hrvatskome tržištu, s ukupnim udjelom od 28 posto, navodi se u priopćenju.

Cromaris ostvario 17 postotni rast količinske prodaje i 20 postotni rast izvoza

Tvrtka Cromaris je u prvom polugodištu ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 33 milijuna kuna, što predstavlja rast od 23 posto, a neto dobit iznosi 7,9 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 272 milijuna kuna, što predstavlja rast od 16 posto.

Cromaris je u prvom polugodištu ostvario prodaju od 5.520 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za 17 posto više nego u prvih šest mjeseci lani.

Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 20 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije, Švicarske, Francuske i Poljske.

Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 87 posto količinske prodaje i 88 posto prihoda od prodaje.

Prihodi od diferenciranih proizvoda porasli su za 10 posto i trenutno čine 45 posto udjela u ukupnoj prodaji, navodi se u priopćenju.

19. travanj 2024 15:03